Mai demult, să tot fie vreo doișpe ani, trăia și muncea într‑o multinațională ajunsă în România un manager francez. Deși avea o fire veselă și deschisă, domnul francez și‑a câștigat o oarece simpatie a subordonaților săi abia după niște timp, pentru că la început tuturor le cam tremurau chiloții că nu se vor ridica la nivelul exigențelor manageriale ale lui Jean-Michel. Căci multinaționala cu pricina preluase în România o fostă întreprindere de stat, cu tot cu performanții săi angajați.
JeMe, cum îi spuneau subalternii, avea ambiția de a învăța limba română ca să comunice mai ușor în noul său rol de expat și se simțea încurajat de asemănările evidente cu limba sa maternă. Observase că, în aproape toate cazurile în care nu știa exact o expresie în română, dacă lua cuvântul franțuzesc și‑l româniza nițel obținea ceva foarte aproape de forma corectă. Nu era metoda ideală de a vorbi româna, dar în situații de urgență se făcea înțeles. Și asta era suficient.
Într‑o bună zi, fiind în deplasare la o fabrică din țară și aflat în mijlocul unei ședințe importante, JeMe observă că telefonul mobil continuă să sune deși el respingea apel după apel. Intrigat de insistență, răspunse. La capătul celălalt subalternele lui erau teribil de agitate din cauza unor probleme insolvabile, care împiedicau o raportare imediată către șefii din Paris. Soluțiile nu putea veni decât de la JeMe, căci numai el avea competențele necesare unei așa de încâlcite situații.
Acesta medită o clipă și, realizând că nu poate deznoda ițele prin niște explicații la telefon, decise că trebuie să rezolve problemele la fața locului. Atâta doar că nu știa cum să spună “stați liniștite că vin și vă rezolv toate problemele”. Își aminti de metoda sa infailibilă de traducere și le spuse: “bine, bine, lasați așa, vin la București și vă regulez pe toate”.
![]() | Cu ţara la regulat Dom’ preşedinte, noi ne-am consultat, şi, înainte de a semna contractul, vă rugăm respectuos să vă mai gândiţi la aspectul cu şinele. În sensul că o puneţi pe sine, porneşte şi hop! se opreşte la semafor. Roşu (de stânga, cum ar veni). |
Lasă un comentariu