Pe prima pagină a aplicației de internet banking pe care o folosesc e o reclamă mare care mă invită la un an de shopping fericit. M‑am imunizat complet la genul ăsta de publicitate și aproape că nici n‑o mai observ — cu toate astea se pare că ea are totuși succes, deci or fi fiind unii care urmează link-ul și aplică pentru creditul oferit. Și mă întreb uneori: cine or fi aceia care își doresc un an de shopping fericit?
Eu am crescut într‑o familie în care banii trebuiau bine calculați — n‑am rămas niciodată flămând, dezbrăcat sau bolnav, dar nu aveam nici de aruncat pe geam, așa că am deprins de la bun început obișnuința chibzuinței. Din motivul ăsta, poate și din altele de care nu sunt conștient, am avut întotdeauna groază de ideea de a mă îndatora, considerând că e mai lesne să îmi impun astăzi niște constrângeri decât să îmi amanetez viitorul. Până la urmă am ajuns totuși să fac un credit — ca mai toată lumea — și constat că temerea despre apăsarea psihologică pe care o aduce implacabila rată lunară nu e o poveste, există cu adevărat.
Dar mă uit în jurul meu și văd cu mirare cum lumea cedează destul de ușor la tentația plăcerii imediate, plătită din banii pe care azi nu‑i au, dar speră să‑i câștige mâine. Un dreptunghi de plastic cu un cip electronic plătește visele fiecăruia cu bani inexistenți în realitate. E de mirare — măcar pentru mine e așa — cum lumea nu se prăbușește sub apăsarea colosală a acestei minciuni planetare numită sistem bancar. Însă oamenii au încredere în el și se lasă pradă promisiunilor sale de fericire — trebuie să cheltui acum, ca să fii fericit, ca să simți că trăiești.
Și probabil că totul s‑ar prăbuși ca un castel din cărți de joc dacă n‑ar exista limite în care poți să-ți negociezi viitorul. Bancherul nu te lasă să te îndatorezi mai mult decât vei putea plăti în restul vieții tale, riscul lui nu e parte din joc. Poți cheltui în avans doar atât cât vei putea întoarce, dimpreună cu dobânda. Dacă trăiești din propria muncă, un an de shopping fericit va fi urmat cândva de alți ani de amare constrângeri. Cui îi pasă? Așa că fii fericit acum. Mâine nu există. Sau dacă există, nu contează.
![]() | Copleșitorul munte de datorii al Europei Economia Europei se redresează, încetul cu încetul. În același ritm, însă, cresc datoriile. Celor publice li se alătură și pasivele sectorului privat. Să fie „iertarea de păcate” singura strategie de ieșire? |
Lasă un comentariu