Pentru că românii fac mare caz de apartenența lor la spațiul creștin, dați-mi voie să încep remarcând că sentimentul de mândrie nu este unul teribil de lăudabil în morala tradițional-creștină. Cu toate astea mândria este foarte prezentă în manifestările noastre publice. Suntem mândri de tot felul de lucruri și suntem încurajați să fim încă și mai mândri. Avem o țară frumoasă, am supraviețuit istoriei între trei imperii, avem în fiecare an olimpici internaționali la matematică, avem campioni în sport — iată doar câteva din motivele pentru care ni se spune că merită să ne lăsăm pradă acestui sentiment.
Luni seară, la Europa FM, e emisiunea Tribuna zero. Domnul Ioanițoaia o are ca invitat pe Elisabeta Lipă, fostă mare canotoare, actualmente președinte al clubului CS Dinamo și proaspăt candidat la funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român. Ascultătorii sunt invitați să sune și să pună întrebări invitatei. Sună un nene și zice: doamna Lipă, ne mândrim cu dumneavoastră că ați luat cam tot ce se poate lua. Afirmația are niște conotații ușor dubioase, așa că moderatorul încheie rapid discuția. Nimeni nu vrea să facă inventarul tuturor lucrurilor pe care le‑a luat doamna în cauză.
Sună o tanti și zice: sunt Maria Grapini și sunt mândră de dumneavoastră și de aia v‑am oferit, când eram ministru, titlul de ambasador al sportului românesc. Doamna Lipă zice și ea că mulțumesc, a fost o mare onoare etc. Eu între timp mă întreb dacă nu cumva e vreo confuzie în capul fostei ministre — eu știu că guvernul României oferă titluri onorifice, nu persoanele care ocupă temporar o funcție. Îmi amintesc că e campanie electorală și înțeleg că madam Grapini vrea să dea bine la public.
Sună alt nene care e foarte mândru de domna Lipă și propune să o numim zeiță a bărcii. Ioanițoaia preia imediat ideea și zice: ok, gata, s‑a făcut, de acum înainte doamna Lipă e zeiță a bărcii, mai aveți și altceva? Tipul adaugă că e foarte bine că zeița își depune candidatura la președinția COR, pentru că e o poziție care lui i se pare cea mai importantă din olimpismul românesc. Și mie mi se pare la fel, ce coincidență! Unde mai pui că nu e un loc mai potrivit pentru o zeiță decât olimpismul. Emisiunea se încheie și nimeni n‑a avut nimic de întrebat despre ce are de gând să facă doamna Lipă când va fi președinte COR. Nici nu ne interesează asta, ne interesează faptul că ne dă motiv să fim mândri de ceva stând pe canapea, la televizor.
Mândria de a fi român, mândria de Elisabeta Lipă sau de nu-știu-care actor devine astfel o formă de patriotism. Ești patriot dacă te mândrești cu valorile românești. Fiind patriot, ești un bun român. E simplu, e comod, e lesne de pus în practică. Iar conștiința îți este împăcată.
Pe stradă PSD-ul ne invită să fim mândri că suntem români. Am avut o senzație de disconfort la vederea acestui slogan de campanie, ceva nu mi s‑a părut în regulă. Excelentul articol al lui Andrei Pleșu1 — mai vechi, dar uitat — a exprimat exact ceea ce cred și eu, fără să pot formula cu atâta claritate: întrucât a fi român nu e o alegere personală şi nici un premiu acordat prin concurs, ci o determinare înnăscută, nici mândria, nici jena, nici recunoştiinţa, nici insatisfacţia n‑au ce căuta aici.
În înțelegerea mea limitată, patriotismul este disponibilitatea de a face lucruri în folosul patriei atunci când ai fi avut opțiunea să nu le faci deloc sau să le faci doar în folosul tău, atunci când în mod voluntar ai ales generozitatea. Un antreprenor care creează locuri de muncă nu e patriot, așa cum pretind unii dintre ei — ar fi avut oricum nevoie de angajați ca să își deruleze afacerea și să aibă profit. Unul care folosește materii prime românești, atunci când ar fi avut opțiunea de a le importa mai ieftin, este.
Românii sunt totuși mândri de sportivi, de artiști, de olimpicii internaționali. Ce am făcut pentru ei? Nimic. Care e contribuția noastră? Zero. Precum musca bâzâind la miere, apărem și noi la final, sperând să binemerităm astfel de la munca și eforturile altuia. Dar nu vă lăsați influențați de răutăcismele mele. Pentru că — nu‑i așa? — trebuie să fim mândri că suntem mândri.
Note:
Lasă un comentariu