Nu cred că ra­che­tele NATO sunt cea mai în­fri­co­șătoare armă pe care lu­mea oc­ci­den­tală o are îm­po­triva Ru­siei, deși apa­rent asta este ame­nin­ța­rea care o su­bîn­țe­le­gem toți atunci când ne gân­dim că un nou răz­boi mondial nu are cum să în­ceapă. Ru­șii nu vor să pi­ară și ei, dim­pre­ună cu noi, intr‑o con­frun­tare fără în­ving­ă­tori. Și, gân­dind asta, co­mi­tem o mare eroare de ju­de­cată în pri­vința si­tu­a­ției ge­o­po­li­tice mondi­ale. Pen­tru că — de fapt — nu e vorba des­pre ce vor sau nu vor ru­șii, ci de ce vrea oli­gar­hia care îi con­duce: pu­tere și bani.

Pri­vind din per­spec­tiva asta, ame­nin­ță­rile cu res­tric­ții apli­cate Ru­siei de­vin mult mai du­re­roase de­cât des­fă­șu­ra­rea nu știu câ­tor ra­chete și cru­ci­șătoare. Nu vă lă­sați pă­că­liți de dis­cur­su­rile iro­nice ale câ­torva po­li­ti­cieni ruși care bra­vează stu­pid că vor să li se blo­cheze și lor con­tu­rile ban­care din El­ve­ția pe care, de bună seamă, nu le au. Gân­diți-vă pre­cum Pu­tin și oli­gar­hia care îl sus­ține. Vor pu­tere și vor bani. Ce li se poate în­tâm­pla din ca­uza blo­ca­dei economice?

Păi să ne ima­gi­năm că to­tul în­cepe prin sto­pa­rea sau chiar re­tra­ge­rea in­ves­ti­ți­i­lor stră­ine din Ru­sia. Ges­tul nici mă­car nu poate fi con­si­de­rat agre­siv — trăim într‑o lume a li­be­rei ini­ția­tive, nu e ni­meni obli­gat să-și bage ba­nii în afa­ceri ru­sești. Din­colo de câ­teva mari cor­po­ra­ții ger­mane și ame­ri­cane, care sunt deja prea în­fipte în eco­no­mia ru­sească ca să se re­tragă brusc, cei­lalți in­ves­ti­tori au în­ce­put deja să-și ia mă­suri de pre­ca­u­ție. Ni­meni nu aruncă ba­nii pe geam, riscându‑i la ru­leta ru­sească. Re­zul­ta­tul aproape ime­diat este ăsta:

dolar-rubla

Evo­lu­ția cur­su­lui de schimb rublă-dolar

Și e doar în­ce­pu­tul. Apă­sând mai tare pe pe­dala asta cur­sul se poate duce în bă­lă­rii și mai rău. Oli­gar­hia e lo­vită în mod di­rect sub as­pect fi­nan­ciar, dar și în ce pri­vește pu­te­rea exer­ci­tată, pen­tru că ru­sul de rând va în­cepe să fie mai pu­țin fe­ri­cit cu viața sa de zi cu zi.

Ima­gi­nați-vă că se aplică un bo­icot mai se­ver. Ru­sia nu mai e ac­cep­tată în nici o com­pe­ti­ție spor­tivă in­ter­națio­nală. Nu se mai per­mit ex­por­turi în Ru­sia pen­tru di­verse com­po­nente și ma­te­rii prime im­por­tante pen­tru ruși. Se opresc ex­por­tu­rile de ali­mente, în­ce­pând cu mof­tu­rile exo­tice și ter­mi­nănd cu ali­men­tele de bază. Nive­lul de ne­mul­țu­mire crește. Se opresc ex­por­tu­rile de ar­ti­cole de lux, de cos­me­tice. Ner­vii ru­su­lui de rând se mai în­tind nițel. Se opresc ex­por­tu­rile de me­di­ca­mente și echi­pa­ment me­di­cal. Cât cre­deți că re­zistă Ru­sia fără toate astea?

De­geaba în­cearcă Pu­tin să ame­nințe prin con­trac­tele cu China. Nu se poate ima­gina o Ru­sie func­țio­nală atunci când e scoasă din cir­cu­i­tul eco­no­mic mondial. Iar China va re­a­liza re­pede că in­te­re­sele ei pe ter­men lung nu sunt ser­vite de un ast­fel de tan­dem, deși deo­cam­dată, oport­u­nis­tic, nu ezită să pro­fite de si­tu­a­ție. Pen­tru că glo­ba­li­za­rea — fir-ar ea a dra­cu­lui de in­ven­ție cre­tină — este to­tuși arma cea mai efi­cientă îm­po­triva ori­că­rei țări. E su­fi­cient să o izo­lezi eco­no­mic ca s‑o su­foci și s‑o de­ter­mini să joace pre­cum îi cântă mega-fon­du­rile fi­nan­ci­are ale eco­no­miei mondi­ale. Iar prin­ci­piul e sim­plu: nu le dori moar­tea, fă‑i să și‑o do­rească singuri.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.