În anii di­na­inte de ’89, prin­tre mul­tele mo­tive de ne­mul­țu­mire ale bu­cu­reș­te­ni­lor față de Ceau­șescu, unul din­tre cele mai im­por­tante era fap­tul că le mu­tila ora­șul. Ca­pi­tala a fost pro­ba­bil pri­mul exer­ci­țiu de ur­ba­nism nord-co­re­ean al dic­ta­to­ru­lui co­mu­nist. pare-se im­pre­sio­nat de ali­ni­e­rile per­fecte de clă­dire anoste pe care le vă­zuse în ’71, în tim­pul vi­zi­tei la Phe­nian. După Bu­cu­rești au ur­mat și alte orașe, apoi chiar și sate ale Ro­mâ­niei trans­for­mate cu forța în ab­surde co­lec­ții de blocuri-cutie-de-chibrit.

Clă­diri is­to­rice au fost de­mo­late în avân­tul trans­for­ma­tor al epo­cii ceau­șiste. Case ale unor sim­pli ce­tă­țeni, care de­fi­neau spe­ci­fi­ci­ta­tea ma­ha­la­le­lor bu­cu­reș­tene, au fost rase de pe fața pămân­tu­lui pen­tru a con­strui car­ti­e­rele-dor­mi­tor pen­tru care azi fa­cem cre­dite se­ri­oase ca să ne în­ghe­suim unii într-al­ții. Oa­me­nii erau ne­mul­țu­miți, dar prea lași ca să se so­li­da­ri­zeze îm­po­triva sis­te­mu­lui. Chi­pul ora­șu­lui se schimba din mi­cul Pa­ris în noul Phenian.

Azi lu­cru­rile as­tea nu s‑au schim­bat. Clă­di­rile vechi ale Bu­cu­rești­u­lui sunt în con­ti­nu­are dis­truse, dar nu de stat, ci de pro­pri­e­ta­rii in­trați în po­se­sie prin re­tro­ce­dare care aș­teaptă pră­bu­și­rea lor pen­tru a co­mer­ci­a­liza te­re­nul. Pe care te­ren se va con­strui un turn de sti­clă și oțel ce va sta foarte pro­ba­bil gol. Sau se va con­strui un mi­nu­nat bloc cu apar­ta­mente mo­derne și pre­țuri care ies prin ta­van. Ni­meni nu mai pro­tes­tează, acum e bine. De­mo­lăm is­to­ria în mod de­mo­cra­tic. Ve­chiul Phe­nian se trans­formă în kit­sch-ul urbanistic.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.