Cine se oferă să clo­cească ouăle de va­ran? Cine o să le poarte de grijă puiu­ți­lor de vi­pere? Răs­pun­sul e în DEX:

PÓNTĂ, ponte, s. f. Pro­ces de de­pu­nere a icre­lor de că­tre pești și a ouă­lor de că­tre pă­sări, in­secte, rep­tile etc.; p. ext. icrele, ouăle de­puse în urma aces­tui pro­ces. – Din fr. ponte. 


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Anonymous

    Ge­nial!
    Com­ple­tare din par­tea mea: Dintr‑o “PONTA”, in care sunt de­puse multe oua- in ca­zul in­sec­te­lor sute sau chiar mii — ies puii. In ca­zul in­sec­te­lor omi­zile. Pen­tru ca mi se pare ca “Va­ra­nu­sii” as­tia “ou­ati” de Vo­i­cu­lescu, in “PONTA”, sea­mana mai mult a in­secte, voi con­ti­nua ex­pli­ca­tia bi­o­lo­giei aces­tor vi­e­tati. “Ou­tele” as­tea ar tre­bui sa de­vina mai in­tai omizi ca ul­te­rior sa tre­aca in sta­diul de pupa (nimfa) si abia apoi sa ajunga in­secte adulte. Acum: in sta­diul de ou exista mor­ta­li­tati na­tu­rale dar, se poate in­ter­veni si prin me­tode de com­ba­tere. Si­gur ca o parte din­tre oua re­u­sesc sa eclo­zeze la ada­pos­tul “PONTEI”. Ele de­vin omizi. Sta­diu in care apar mor­ta­li­ta­tile na­tu­rale dar, din nou, se poate in­ter­veni si prin me­tode de com­ba­tere. In ge­ne­ral, omi­zile care re­u­sesc sa tre­aca in sta­diul ur­ma­tor, de pupa (nimfa), sunt su­puse doar mor­ta­li­ta­tii na­tu­rale. Sunt greu de com­ba­tut. Pe cale de con­se­cinta, vor de­veni in fi­nal in­secte adulte.
    Tre­buie sa stiti ca, in ge­ne­ral, o sin­gura “PONTA” nu are sanse sa per­pe­tu­eze spe­cia si sa pro­duca po­pu­la­tii atat de mari in­cat sa ge­ne­reze crize. Inca o ob­ser­va­tie: Din ou­ale Va­ra­nu­lui n‑au ie­sit inca nici ma­car omi­zile. Eu mi­zez pe o mor­ta­li­tate aproape de 100% in sta­diul de ou. Res­tul in sta­diul de omida. Pe cale na­tu­rala (pa­ra­si­rea co­ra­biei) sin prin in­ter­ven­tia fac­to­ri­lor ex­terni (a se citi so­ci­e­tate civila,justitie, etc).


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.