Daciana, dragostea mea

Voturile pe care con­tează Ponta vin din două surse prin­ci­pale: pen­sion­arii din orașe și țăranii, mai ales cei din Regat. Lucrurile sunt sim­ple. Pe primii îi scot la vot Antenele, care de ani de zile îi întox­ică cu teorii antibă­siste și predici despre ură și dezbinare. Pe cei din urmă îi scot la vot pri­marii, al căror argu­ment prin­ci­pal este "votați‑l pe-al meu ca să primim fon­duri pen­tru comună". Firește, atribuți­ile viitoru­lui președ­inte nu cuprind împărțirea de fon­duri către comune și nici mărirea pen­si­ilor. Dar asta con­tează mai puțin căci pen­sion­arul și țăranul român au un lucru în comun: sunt proști.

A fi prost nu e o jig­nire. Așa te naști, nu e ca și cum ți s‑ar fi dat posi­bil­i­tatea de a opta câtă minte să ai și n‑ai fost în stare să ceri decât zece grame. Nu cred deci că jig­nesc pe nimeni când spun că e prost — e mai degrabă o con­statare. Trist este că proștii au drep­turi egale cu ceilalți și că de fapt pe asta se bazează democrația românească de mai bine de 25 de ani — dă-le put­ere proștilor, dezinformează‑i, înrăiește‑i și asmute‑i împotriva restu­lui soci­etății. Ponta știe toate aceste lucruri și de aia spune că-și va lua pop­corn și se va uita la tele­vi­zor la dez­ba­ter­ile din primul tur al alegerilor. Proștii îl votează sigur pen­tru că ei cred că e de-al lor. Dar se înșeală.

Ponta nu e prost. Știe bine că din­colo de auto­mo­bi­lizarea votanților săi rad­i­cali e totuși nevoie ca pri­marii să scoată lumea la vot. Pri­marii ascultă de baronii PSD, pen­tru că așa funcționează sis­temul pirami­dal de comandă. Iar baronii PSD îi cer dijmă în schim­bul voturilor: por­tul Con­stanța, ani­hi­larea DNA-ului, legi care să‑i facă com­plet imuni. Dacă le face pe plac, Ponta va intra în vizorul statelor Uni­u­nii Europene, care stau cu ochii pe el. Nimeni nu‑l va băga vre­o­dată în seamă dacă le va face pe plac baronilor PSD. Fără a fi accep­tat de jucă­torii impor­tanți ai Uni­u­nii, Ponta va rămâne un știft nesem­ni­fica­tiv, un zâm­băreț ili­es­cian ridi­col în pozele reuni­u­nilor ofi­ciale. Ori el se visează măreț, genial, remar­ca­bil.

Supărat că nu‑i dă por­tul pe mână, pri­etenul său, Radu Mazăre, îi zice că va sfârși ca Geoană. Pe lângă baronul car­naval­urilor mai sunt prin țară des­tui alți baroni PSD nemulțu­miți. Ponta merge pe sârmă, încer­când să‑i amețească cu vorbe până se va vedea cu fotoliul de la Cotroceni câști­gat. Doar pe Drag­nea îl bănui­esc că are altă strate­gie. Vrea să‑l pună pe Ponta în fotoliul de la Cotroceni ca să nu‑i mai stea lui în picioare, să nu‑l mai încurce. După ce va fi luat el însuși frâiele par­tidu­lui și ale exec­u­tivu­lui, va face ceea ce dorește inima lui de baron, iar Vic­toraș nu va îndrăzni să i se pună împotrivă. Căci demiterea e oricând posi­bilă, iar ei știu foarte bine asta că doar au exersat‑o împre­ună în 2012.

N‑o să-și ia pop­corn Ponta și nici n‑o să lipsească de la dez­ba­ter­ile cam­paniei elec­torale. Chiar el a revenit asupra declar­ației spunând că a fost o glumă proastă. Nici unul din baronii PSD n‑a gustat‑o — adică ce, se așteaptă să‑l scoată ei președ­inte fără ca el să miște vreun deget și fără să le dea nimic în schimb? Nu cred că‑i mare veselie prin staff-ul de cam­panie al lui Vic­tor Viorel, lucrurile sunt încâl­cite și greșelile costă foarte mult. Deo­cam­dată pare că prin­ci­pala pre­ocu­pare este arun­carea mâței peste gar­dul vecinilor. Ponta vor­bește mai mult despre adver­sarii săi decât despre el însuși. De pildă îi reco­mandă lui Iohan­nis să nu mizeze pe repetarea sce­nar­i­u­lui cu "dragă Stolo", adică să facă rocada cu Crin Antonescu în prea­jma alegerilor. Mă îndoi­esc că neamțul are de gând așa ceva. Însă dacă aș fi Ponta aș fi mai îngri­jo­rat să nu ajung în situ­ația de a spune în seara alegerilor "Daciana, dragostea mea".


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


  1. Anonymous

    Taranul roman este nein­struit. Nee­d­u­cat. Nu prost!
    O parte din­tre pen­sion­arii romani sunt dep­a­siti de eveni­mente si, poate, nos­tal­gici. Dar nu prosti. Nu gen­er­al­iza. Exista multi pen­sion­ari mai inteligenti, mai infor­mati, mai pro­gre­sisti decat multi din­tre tinerii nos­tri. Daca nu stiai, printre susti­na­torii lui Ponta, din Bucuresti, sunt foarte multi tineri. Exista multi tineri care nu inte­leg nimic. Si nici nu doresc sa inte­leaga.

  2. Andrei Ionescu

    Gand la gand cu bucurie… Zilele tre­cute ziceam ca drep­tul la vot ar tre­bui sa se dea ca per­misul auto …ca sa nu ramana oamenii prosti. Si mi-am luat niste sca­toalce de la o juna pesedista de nu m‑am vazut :))))


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu