Vo­tu­rile pe care con­tează Ponta vin din două surse prin­ci­pale: pen­sio­na­rii din orașe și ță­ra­nii, mai ales cei din Re­gat. Lu­cru­rile sunt sim­ple. Pe pri­mii îi scot la vot An­te­nele, care de ani de zile îi în­to­xică cu te­o­rii an­ti­bă­siste și pre­dici des­pre ură și dez­bi­nare. Pe cei din urmă îi scot la vot pri­ma­rii, al că­ror ar­gu­ment prin­ci­pal este “votați‑l pe-al meu ca să pri­mim fon­duri pen­tru co­mună”. Fi­rește, atri­bu­ți­ile vi­i­to­ru­lui pre­șe­dinte nu cu­prind îm­păr­ți­rea de fon­duri că­tre co­mune și nici mă­ri­rea pen­si­i­lor. Dar asta con­tează mai pu­țin căci pen­sio­na­rul și ță­ra­nul ro­mân au un lu­cru în co­mun: sunt proști.

A fi prost nu e o jig­nire. Așa te naști, nu e ca și cum ți s‑ar fi dat po­si­bi­li­ta­tea de a opta câtă minte să ai și n‑ai fost în stare să ceri de­cât zece grame. Nu cred deci că jig­nesc pe ni­meni când spun că e prost — e mai de­grabă o con­sta­tare. Trist este că proș­tii au drep­turi egale cu cei­lalți și că de fapt pe asta se ba­zează de­mo­cra­ția ro­mâ­nească de mai bine de 25 de ani — dă-le pu­tere proș­ti­lor, dezinformează‑i, înrăiește‑i și asmute‑i îm­po­triva res­tu­lui so­ci­e­tă­ții. Ponta știe toate aceste lu­cruri și de aia spune că-și va lua pop­corn și se va uita la te­le­vi­zor la dez­ba­te­rile din pri­mul tur al ale­ge­ri­lor. Proș­tii îl vo­tează si­gur pen­tru că ei cred că e de-al lor. Dar se înșeală.

Ponta nu e prost. Știe bine că din­colo de auto­mo­bi­li­za­rea vo­tan­ți­lor săi ra­di­cali e to­tuși ne­voie ca pri­ma­rii să scoată lu­mea la vot. Pri­ma­rii as­cultă de ba­ro­nii PSD, pen­tru că așa func­țio­nează sis­te­mul pi­ra­mi­dal de co­mandă. Iar ba­ro­nii PSD îi cer di­jmă în schim­bul vo­tu­ri­lor: por­tul Con­stanța, ani­hi­la­rea DNA-ului, legi care să‑i facă com­plet imuni. Dacă le face pe plac, Ponta va in­tra în vi­zo­rul sta­te­lor Uniu­nii Eu­ro­pene, care stau cu ochii pe el. Ni­meni nu‑l va băga vreo­dată în seamă dacă le va face pe plac ba­ro­ni­lor PSD. Fără a fi ac­cep­tat de ju­că­to­rii im­por­tanți ai Uniu­nii, Ponta va rămâne un știft ne­sem­ni­fi­ca­tiv, un zâm­bă­reț ili­es­cian ri­di­col în po­zele re­u­niu­ni­lor ofi­ci­ale. Ori el se vi­sează mă­reț, ge­nial, remarcabil.

Su­pă­rat că nu‑i dă por­tul pe mână, pri­e­te­nul său, Radu Ma­zăre, îi zice că va sfârși ca Ge­o­ană. Pe lângă ba­ro­nul car­na­va­lu­ri­lor mai sunt prin țară des­tui alți ba­roni PSD ne­mul­țu­miți. Ponta merge pe sârmă, în­cer­când să‑i ame­țească cu vorbe până se va ve­dea cu fo­to­liul de la Co­tro­ceni câști­gat. Doar pe Drag­nea îl bă­nu­iesc că are altă stra­te­gie. Vrea să‑l pună pe Ponta în fo­to­liul de la Co­tro­ceni ca să nu‑i mai stea lui în pi­cioare, să nu‑l mai în­curce. După ce va fi luat el în­suși frâiele par­ti­du­lui și ale exe­cu­ti­vu­lui, va face ceea ce do­rește inima lui de ba­ron, iar Vic­to­raș nu va în­drăzni să i se pună îm­po­trivă. Căci de­mi­te­rea e ori­când po­si­bilă, iar ei știu foarte bine asta că doar au exersat‑o îm­pre­ună în 2012.

N‑o să-și ia pop­corn Ponta și nici n‑o să lip­sească de la dez­ba­te­rile cam­pa­niei elec­to­rale. Chiar el a re­ve­nit asu­pra de­cla­ra­ției spu­nând că a fost o glumă proastă. Nici unul din ba­ro­nii PSD n‑a gustat‑o — adică ce, se aș­teaptă să‑l scoată ei pre­șe­dinte fără ca el să miște vreun de­get și fără să le dea ni­mic în schimb? Nu cred că‑i mare ve­se­lie prin staff-ul de cam­pa­nie al lui Vic­tor Vi­o­rel, lu­cru­rile sunt în­câl­cite și gre­șe­lile costă foarte mult. Deo­cam­dată pare că prin­ci­pala pre­o­cu­pare este arun­ca­rea mâ­ței peste gar­dul ve­ci­ni­lor. Ponta vor­bește mai mult des­pre ad­ver­sa­rii săi de­cât des­pre el în­suși. De pildă îi re­co­mandă lui Iohan­nis să nu mi­zeze pe re­pe­ta­rea sce­na­ri­u­lui cu “dragă Stolo”, adică să facă ro­cada cu Crin An­to­ne­scu în pre­a­jma ale­ge­ri­lor. Mă în­do­iesc că neam­țul are de gând așa ceva. Însă dacă aș fi Ponta aș fi mai în­gri­jo­rat să nu ajung în si­tu­a­ția de a spune în seara ale­ge­ri­lor “Da­ci­ana, dra­gos­tea mea”.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Anonymous

    Ta­ra­nul ro­man este ne­in­struit. Ne­e­du­cat. Nu prost!
    O parte din­tre pen­sio­na­rii ro­mani sunt de­pa­siti de eve­ni­mente si, poate, nos­tal­gici. Dar nu prosti. Nu ge­ne­ra­liza. Exista multi pen­sio­nari mai in­te­li­genti, mai in­for­mati, mai pro­gre­sisti de­cat multi din­tre ti­ne­rii nos­tri. Daca nu stiai, prin­tre sus­ti­na­to­rii lui Ponta, din Bu­cu­resti, sunt foarte multi ti­neri. Exista multi ti­neri care nu in­te­leg ni­mic. Si nici nu do­resc sa inteleaga.

  2. Andrei Ionescu

    Gand la gand cu bu­cu­rie… Zi­lele tre­cute zi­ceam ca drep­tul la vot ar tre­bui sa se dea ca per­mi­sul auto …ca sa nu ra­mana oa­me­nii prosti. Si mi-am luat niste sca­toalce de la o juna pe­se­dista de nu m‑am vazut :))))


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.