Există unele me­se­rii unde im­pro­vi­za­ția nu ține. No­ro­cul te poate ajuta tem­po­rar, dar pe ter­men lung nu te scoate la li­man. E ne­voie de ști­ința re­ală de a ma­ne­vra in­stru­men­tele, de ex­pe­riența ne­ce­sară pen­tru a face ce tre­buie când tre­buie. E ne­voie de per­se­ve­rența exer­ci­ți­u­lui care să aducă în timp mă­ies­tria. Și o ast­fel de me­se­rie este cea de ju­că­tor pro­fe­si­o­nist de tenis.

Se­ria de re­zul­tate mai mo­deste ale Si­mo­nei Ha­lep din ul­tima vreme e un semn că încă mai are de în­vă­țat me­se­ria asta. Ceva nu e bine în ceea ce face — fe­lul în care își pro­gra­mează tur­ne­ele, mo­dul în care al­ter­nează an­tre­na­men­tele cu pe­ri­oa­dele de pa­uză, nu mă pri­cep să spun ce anume ca­u­zează scă­de­rea de per­for­manță, dar sunt si­gur că încă nu stă­pâ­nește par­tea aceasta a pro­fe­siei sale. Ceea ce s‑a în­tâm­plat la US Open nu se poate ex­plica de­cât prin ast­fel de argumente.

Apoi se vede des­tul de lim­pede că are niște li­mi­tări psi­hice, de pildă îi este im­po­si­bil deo­cam­dată să treacă de Sha­ra­pova. Nu‑i vorbă, ru­soaica este o vulpe bă­trână deja, cu ști­ința de a‑și hăr­țui psi­hic ad­ver­sa­rele, dar Si­mona mi se pare că e o vic­timă si­gură de fi­e­care dată când o are ca opo­nent. Nici cu Bo­u­chard nu a stră­lu­cit din punct de ve­dere al stă­pâ­ni­rii de sine.

Dar hai să ne adu­cem aminte că Si­mona are doar 22 de ani. Acum crește. Ghi­nio­nul ei este că i s‑a creat un cu­loar no­ro­cos ce i‑a per­mis să ajungă nu­mă­rul 2 mondial și toată lu­mea o pri­vește acum ca și cum ar avea va­loa­rea unui nu­măr 2 mondial. Dar încă nu o are. Am mai spus: nu po­zi­ția are im­por­tanță, ci va­loa­rea jo­cu­lui, iar Si­mona nu joacă la nive­lul lo­cu­lui pe care îl ocupă acum. Și nu mă re­fer ne­a­pă­rat la teh­nica ei, ci mai mult la cele ce le-am în­și­rat mai sus: tă­ria psi­hică, ști­ința de a‑și pro­grama tur­ne­ele ast­fel ca vâr­ful de formă să o prindă atunci când miza e mai im­por­tantă șamd. Și cred că are ne­voie de un an­tre­nor care să o ri­dice și une­ori am im­pre­sia că cel ac­tual nu e din ca­te­go­ria asta.

Si­mona va co­borî de pe po­di­u­mul WTA. Așa cum chiar ea spune, e un om nor­mal, iar po­di­u­mul WTA nu e pen­tru oa­meni nor­mali. Dar va re­veni cu si­gu­ranță acolo și sper să se în­tâm­ple asta atunci când o va pro­pulsa va­loa­rea ei, nu când va fi la­u­re­ata vre­u­nui alt con­curs de îm­pre­ju­rări. Pen­tru că Si­mona are po­ten­ți­a­lul de a ajunge chiar și nu­mă­rul 1.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Simonica

    Si­mona noas­tra e unica pen­tru te­ni­sul ro­ma­nesc din ul­ti­mele decenii.
    Nu am mai avut in ul­tima vreme o ju­ca­toare de te­nis care sa atinga ase­me­nea nivele in te­ni­sul fe­mi­nin mondial.
    Ar tre­bui sa o spri­ji­nim tot tim­pul cand in­cearca sa ob­tina un loc foarte sus la con­cur­srui si daca nu re­u­seste, tre­buie sa fim ala­turi de ea pen­tru e unica noas­tra spor­tiva de varf.

  2. Anonymous

    Te­ni­sul este un sport foarte greu. Fi­zic si psi­hic. Cine l‑a prac­ti­cat in­te­lege per­fect asta. Co­men­ta­ri­ile sunt ceva mai usor de fa­cut. Exista multi ”spe­cia­listi” si ”ana­listi”. Multi din­tre ei, cei mai ”pri­ce­puti”, n‑au prac­ti­cat nici­o­data acest sport. Exista in lu­mea te­ni­su­lui si multe cir­cum­stante spe­ci­ale. Si­mona a ajuns pe lo­cul 2 in niste cir­cum­stante spe­ci­ale. Nu e rau. Va ca­dea si va urca din nou. Pen­tru ca are va­loare si va ca­pata si mai multa ex­pe­rienta. An­tre­no­rul ei este unul foarte bun. Nu e de ne­gli­jat fap­tul ca a antrenat‑o pe Kim Cli­js­ters, la re­ve­ni­rea ei in 2009, pana in 2011, cand a re­de­ve­nit nr.1 si pe­ri­oada in care a cas­ti­gat vreo 3 tur­nee de Grand Slam…

      • Anonymous

        Nu stiu ce nu e cum spun eu. Eu am spus, prin­tre al­tele, ca Wim Fis­sette este un an­tre­nor foarte bun si ca a antrenat‑o foarte bine pe Kim Cli­js­ters. Ce le­ga­tura are asta cu fap­tul ca Si­mona are ne­voie de alt­ceva si ca, poate, va re­nunta la ser­vi­ci­ile lui. Sa nu luam de bune toate spe­cu­la­ti­ile pre­sei care fa­brica si dis­truge va­lori, mai mult sau mai pu­tin autentice.
        In plus, co­men­ta­riul meu nu este des­pre Wim Fis­sette in mod spe­cial, ca sa tragi o con­clu­zie de ge­nul ”Ci­prian, uite că lu­cru­rile nu par să stea cum spui tu:”


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.