Pe vre­mea când m‑am că­să­to­rit exista obi­ce­iul ca mi­rii să își facă fo­to­gra­fii ar­tis­tice de nuntă la un stu­dio foto. Fi­e­care fo­to­graf au­to­ri­zat avea pro­pri­ile sale de­co­ruri des­ti­nate aces­tui gen de cli­șee, de la dra­pe­rii cu fal­duri ba­roce până la pe­i­saje kit­sch-oase cu oceane, munți și tur­nul Ei­ffel, toate me­nite să dea o falsă gran­doare ba­na­lu­lui eve­ni­ment. So­ția mea și cu mine am pro­dus o mare dez­a­mă­gire unui ast­fel de meș­ter po­zar când am ce­rut un fun­dal bleu, sim­plu. Omul nu-și pu­tea pune în va­loare sce­no­gra­fia din recuzită.

Și‑a luat re­vanșa re­tușând din greu fo­to­gra­fi­ile, ha­bar n‑am cum, pen­tru că pe atunci nu exista Pho­to­shop. Pro­ba­bil că era mult mai multă muncă ca să scoți ri­du­rile de ex­pre­sie și im­per­fec­țiu­nile ine­rente ale fi­zio­no­miei umane, dar ti­pul era foarte pa­sio­nat de munca lui și și‑a dat si­lința ca să ne în­cânte. Când am ri­di­cat fo­to­gra­fi­ile am con­sta­tat cu stu­pe­fac­ție că din ele ne pri­veau două per­soane care se­mă­nau în­tru­câ­tva cu noi, dar aveau te­nul fe­ței în­tins pre­cum pie­lea pe o tobă. Nici un rid, nici un por nu tul­bu­rau ne­te­zi­mea aproape ne­fi­rească a pie­lii, dând im­pre­sia că sun­tem două pă­puși din plastic.

În zi­lele noas­tre nu cred că se mai merge la stu­di­oul foto. De alt­fel nici nu știu dacă mai există așa ceva, cele pe care le știam au cam dis­pă­rut. Ori­cine are acum po­si­bi­li­ta­tea să cum­pere un apa­rat foto, de­ve­lo­pa­tul e de do­me­niul is­to­riei, iar Pho­to­shop-ul face mi­nuni atunci când ele sunt ne­ce­sare. Din ve­chile obi­ce­iuri a ră­mas doar nă­zu­ința ori­că­rui cu­plu de miri de a avea fo­to­gra­fii me­mo­ra­bile de la nuntă. Unde să le facă?

Și uite așa s‑a năs­cut moda mi­re­se­lor po­zate la Ar­cul de Tri­umf, pe po­dul Ba­sa­rab, la Ate­neu, cu sta­tuia lui Tra­ian cu lupu’, la Casa Po­po­ru­lui sau în pe­lu­zele cu flori ale par­cu­ri­lor. Ne­voia de sce­no­gra­fie se pare că există în con­ti­nu­are, nu era doar un moft al po­za­ri­lor co­mu­niști. Pri­vite din ex­te­rior, cu ochii tre­că­to­ru­lui, ipos­ta­zele re­gi­zate pen­tru a fi imor­ta­li­zate de ca­meră par ade­sea ri­di­cole. Dum­neaei ri­dică gra­țios un pi­cior lă­sând să se vadă pan­to­ful alb de sub ro­chia va­po­roasă și‑i aruncă o pri­vire ga­leșă dum­ne­a­lui, care de obi­cei arată că un hi­po­po­tam într-un ma­ga­zin de por­țe­la­nuri. Pen­tru ce toată tevatura?!?

Se dă mare im­por­tanță mo­men­tu­lui nun­ții, ca și cum suc­ce­sul ma­ri­a­ju­lui ar atârna de spec­ta­cu­lo­zi­ta­tea pe­tre­ce­rii. Mi­reasa e mai cu seamă su­res­ci­tată, dor­nică să pună în scenă spec­ta­co­lul vie­ții ei, uni­cul mo­ment când va fi pri­ma­donă, sin­gura dată când nici un moft nu i se va re­fuza. Nu e de­cât fi­resc să fo­to­gra­fi­eze mo­men­tul, să sur­prindă fe­ri­ci­rea atent pusă în scenă, pen­tru ca mai târ­ziu, când pla­ti­tu­di­nea vie­ții co­ti­diene poate o va co­vârși, să poată re­trăi cli­pele as­tea când a fost zână-pentru-o-zi.

Din­colo de de­co­rul ales și cos­tu­ma­ți­ile bom­bas­tice, în ochii lor — ai mi­ri­lor — e ade­sea un fel de go­li­ciune tristă, ca și cum ar în­țe­lege cu o frac­țiune de se­cundă îna­inte de de­clan­șa­rea apa­ra­tu­lui cât de ba­nale sunt, de fapt, po­zele de la nuntă.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.