Se spune că Mir­cea Lu­cescu este un mare an­tre­nor de fo­tbal. Că e un om in­te­li­gent care a știut să treacă de la șu­ta­tul min­gii la în­țe­le­ge­rea com­pli­ca­te­lor tac­tici de joc pe care o echipă le poate aplica pen­tru a câștiga o par­tidă de fo­tbal, a pri­ce­put cum poate fi mo­ti­vat un grup de ju­că­tori pen­tru a de­veni o echipă, a în­țe­les cum pot fi asam­blate ta­len­tele și ex­pre­ien­țele de joc ale unor spor­tivi pen­tru a ob­ține ma­xi­mum de per­for­manță pe care îl pot da la un mo­ment dat.

Se spune că Mir­cea Lu­cescu este un mare an­tre­nor de fo­tbal. Și, da­to­rită me­ri­te­lor sale, a câști­gat o gră­madă de bani. La cei aproape 70 de ani ai săi cu si­gu­ranță nu ba­nii re­pre­zintă pre­o­cu­pa­rea sa de că­pă­tâi. Pro­ba­bil mai im­por­tantă e să­nă­ta­tea. Și glo­ria. Mă gân­desc că e oa­re­cum plă­cut să te uiți la tre­cu­tul pro­priu și să poți spune că ai lă­sat în urmă niște semne ale tre­ce­rii tale. Chiar dacă sunt doar ura­lele unor mul­țimi adu­nate în tri­bune, ale că­ror eco­uri se sting mai iute de­cât lu­mi­nile nocturnelor.

Se spune că Mir­cea Lu­cescu este un mare an­tre­nor de fo­tbal. Are deja zece ani de când face asta la Șa­h­tior Do­nețk. Pro­ba­bil că în vre­mea din urmă i‑a fost des­tul de greu cu toate eve­ni­men­tele care s‑au pe­tre­cut în zonă. Nu e ușor să mo­ti­vezi o echipă să joace într‑o țară în care se trag fo­curi de armă, chiar dacă ești la mulți ki­lo­me­tri dis­tanță de con­flic­tele pro­priu-zise. Și, în fond, a de­mon­strat ce a avut de de­mon­strat cu echipa asta, nu? Ce mai e de câști­gat acum și nu s‑a câști­gat deja? Încă un cam­pi­o­nat al Ucrai­nei? Încă o su­per­cupă națională?

Se spune că Mir­cea Lu­cescu este un mare an­tre­nor de fo­tbal. Pe la în­ce­pu­tul ani­lor ’80 era an­tre­no­rul na­țio­na­lei Ro­mâ­niei, dar pri­ce­pe­rea lui pe atunci nu era încă pe de­plin șle­fu­ită. Chiar și așa cam­pa­nia de ca­li­fi­care la eu­ro­pe­nele din ’84 a fost una me­mo­ra­bilă. Oare cum ar arăta azi na­țio­nala sub con­du­ce­rea sa, acum când — mă­car în parte — gașca de hoți de la con­du­ce­rea fo­tba­lu­lui a fost în­lă­tu­rată? E drept, nu mai avem ju­că­to­rii de atunci, dar poate că un teh­ni­cian cu pri­ce­pere și pres­tanță ar pu­tea scoate mai mult de la ac­tu­ala ge­ne­ra­ție de sportivi.

Se spune că Mir­cea Lu­cescu este un mare an­tre­nor de fo­tbal. Pă­cat că nouă nu ne va arăta nici­o­dată asta.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Gheorghe Roman

    UN MARE frus­tat de Steaua 1986.Nici acum nu si‑a revenit.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.