Pi­ru­e­tele po­li­tice pe care le exe­cută prea­fe­ri­ci­tul Da­niel în ul­tima vreme l‑ar ca­li­fica cu brio la pos­tul de prim ba­le­rin al Ope­rei Ro­mâne. Stau și mă în­treb dacă in­sul acesta, care ar tre­bui con­form fi­șei pos­tu­lui să aibă mo­mente de pro­fundă in­tros­pec­ție mo­rală, su­portă să se uite di­mi­neață în oglindă fără să vo­mite. Se pare că da, căci nu ză­resc nici o tre­să­rire de au­ten­tic re­gret pen­tru ges­tu­rile și fap­tele sale.

Pe toată du­rata cam­pa­niei pen­tru ale­ge­rea pre­șe­din­te­lui i‑a sus­ți­nut fă­țiș pe Ponta și pe PSD, nu prin cu­vinte, ci prin ges­turi ex­pli­cite. La schimb a pri­mit sume imense de bani din bu­ge­tul de stat — adică din bu­zu­na­rul nos­tru, al tu­tu­ror — pen­tru in­ves­ti­ți­ile sale în pu­z­de­ria de bi­se­rici și mâ­năs­tiri pe care le ri­dică peste tot prin țară, lă­ca­șuri ale acu­mu­lă­rii ne­ru­și­nate de fon­duri do­bân­dite prin spo­li­e­rea ce­lor amă­râți și stu­pizi pe care cle­rul îi pros­tește fără nici un fel de ru­șine sau re­mu­ș­care. Iar vo­cile din in­te­ri­o­rul cle­ru­lui care con­damnă aceste tro­curi cu su­fle­tul po­po­ru­lui ro­mân sunt mult prea puține.

Când a aflat că al­tul ar pu­tea fi câști­gă­to­rul, prea­fe­ri­ci­tul a mai fă­cut o pi­ru­etă, ex­pli­când încă din seara ale­ge­ri­lor că Dum­ne­zeu s‑ar pu­tea să lu­creze des­tul de bine și printr-un străin. Pro­ba­bil că a fost in­for­mat de pe­se­diști des­pre di­rec­ția pe care o luau lu­cru­rile con­form es­ti­mă­ri­lor și s‑a gân­dit că ar fi bine să aibă slă­nina unsă și pe par­tea cea­laltă. Orice nu­mai să nu se oprească ro­bi­ne­tul de bani de la bu­ge­tul de stat.

Aflu că șe­ful po­pi­lor din Satu Mare a fă­cut niște vi­zite la DNA, după ce pre­șe­din­tele con­si­li­u­lui ju­de­țean — pe­se­dist de bună seamă —  ar fi afir­mat că aran­jase cu el sus­ți­ne­rea ex­pli­cită a can­di­da­tu­lui său.

Ceea ce s‑a și li­vrat, căci epi­sco­pul a dat in­di­ca­ții foarte pre­cise des­pre cum tre­buie să se des­fă­șoare lu­cru­rile: se merge în­co­lo­nat de la bi­se­rică la sec­ția elec­to­rală, cu popa în frunte și se vo­tează can­di­da­tul nos­tru, creș­tin or­to­dox, care face sfânta cruce. Cât des­pre me­ri­tele ce­lor vo­tați, tot pre­a­cu­cer­ni­cul lă­mu­rește lu­cru­rile: îi vo­tăm pen­tru că au fă­cut și lu­cruri bune pen­tru noi, iar dacă n‑au fă­cut lu­cruri bune prea multe poate că n‑au pu­tut, dar cel pu­țin să nu facă rău. In­te­re­sant mod de a educa cre­din­cio­șii să se mul­țu­mească cu ni­mic, nu? Tare mi-ar place să văd o ji­go­die din asta în su­tană ajun­gând în pușcărie.

Sin­gura bu­cu­rie pe care am avut‑o a fost să văd de­ci­zia Cur­ții Con­sti­tu­țio­nale, care ad­mite ca ne­con­sti­tu­țio­nală în­scri­e­rea auto­mată a ele­vi­lor de școală la orele de re­li­gie. Mi se pare un lu­cru de la sine în­țe­les că a‑ți ex­pune co­pi­lul unei în­doc­tri­nări re­li­gi­oase este o ches­tiune de op­țiune per­so­nală, pe care nor­mal este ca pă­rin­tele s‑o ia în mod ex­pli­cit și for­mal. Inu­ti­lele pro­teste ale pa­tri­ar­hiei BOR nu fac de­cât să-mi în­tă­rească con­vin­ge­rea că, în fața unei so­ci­e­tăți care se des­parte tot mai ra­pid de dog­mele bi­se­ri­cești în fa­voa­rea unei re­li­gii asu­mate la nivel in­di­vi­dual, cle­rul or­to­dox ri­pos­tează prin mij­loace pro­pa­gan­dis­tice și prin tro­curi cu clasa po­li­tică pen­tru a i se per­mite prozelitismul.

Sunt atât de dez­gus­tat de com­por­ta­men­tul din ul­tima vreme al BOR în­cât am în­ce­put să iau se­rios în con­si­de­rare ne­ce­si­ta­tea unui gest per­so­nal. Nu mă re­gă­sesc în nici un fel în va­lo­rile afi­șate de bi­se­rica or­to­doxă, nu mă pot iden­ti­fica cu mi­ze­ria mo­rală în care se scu­fundă po­pii, con­duși spre cul­mile prea fe­ri­ci­rii ma­te­ri­ale de un pa­tri­arh la­com și co­rupt. Și există un sin­gur mod în care pot să mă dis­tan­țez de această de­gra­dare mo­rală: o schim­bare con­fe­sio­nală. Încă me­di­tez la asta.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.