Insistența cu care BOR se agață de statul român începe să semene a disperare. Așa mare și puternică cum arată astăzi, prăvălia preafericitului Daniel se poate prăbuși relativ repede dacă nu este concubinată profund cu structurile administrației politice. Pentru că fundamentele ei nu sunt așezate pe moralitatea poporului român, ci pe superstiție și incultură și mai ales pe rutina socială.
Generațiile tinere se simt din ce în ce mai puțin atașate de biserică, o privesc cu un fel de detașare lipsită de emoție, nici n‑o urmează cu convingere, nici n‑o resping cu dispreț. Mulți consideră că face parte din conveniențele sociale, din larga categorie a lui “așa se face”. Își botează copiii, își pun cununiile, își îngroapă și își pomenesc morții cu popa pentru că așa se face. Nu există o explicație mai profundă, mai personală, care să îi îndemne să stea aproape de biserică. E doar obișnuința, puterea exemplului social. Iar această obișnuință trebuie cultivată începând de pe băncile școlii. Altfel riscă să se piardă.
Iar dacă se pierde, banii care curg spre pomeni, acatiste și cutia milei se vor împuțina și ei. Treptat opinia publică va deveni tot mai puțin tolerantă cu favorurile financiare oferite de stat. Lipsită de mare parte a veniturilor de azi, BOR se va prăbuși sub propria greutate, căci luxul afișat și acareturile bogate au nevoie de bani pentru întreținere. Și nu puțini. Miza patriarhului este deci una foarte mare.
Iar Remus Cernea, dincolo de extravaganțele sale binecunoscute, ne face un serviciu, singurul cu putință acum: insistă periodic cu inițiative legislative de eliminare a religiei din școli. Nu va avea succes de data asta. Dar știți teoria picăturii chinezești…
[litebox href=“http://www.gandul.info/stiri/patriarhul-daniel-cere-senatului-sa-respinga-legea-care-scoate-religia-din-scoli-13709504” anch=“Patriarhul Daniel cere Senatului să respingă legea care scoate religia din şcoli” ]
Lasă un comentariu