Ai crede că ri­tu­a­lul re­pe­ti­tiv al mă­mă­li­gii în­vâr­tite e doar un șa­blon de li­te­ra­tură bu­co­lică, pe care poate doar niște în­ver­șu­nați ai re­în­toar­ce­rii la na­tură îl mai in­vocă. Tră­ind în mij­lo­cul ur­bei cu be­ton, oțel și sti­clă e greu să mai ima­gi­nezi scena cea­u­nu­lui în care pasta gal­benă și fi­er­binte pu­făie tre­săl­tând, do­mo­lită de fă­că­le­țul care o în­toarce rit­mic. Îm­pin­gând că­ru­cioa­rele din su­per­mar­ket am pier­dut con­tac­tul cu aceste amin­tiri co­lec­tive. Și to­tuși, un­deva, prin col­țuri ri­si­pite de sate, de­parte de noi, mă­mă­ligi încă sunt în­vâr­tite, cea­une încă tre­sar pe plite fierbinți.

Mai sunt su­flete pe care mă­mă­liga le aș­teaptă. Pe cele care au ple­cat de-acasă și-au în­cer­cat să zbo­are cu o sin­gură aripă. Pe cele duse să taie sal­câ­mul din fun­dul cur­ții. Pe cele ce sea­mănă po­rum­bul, pe cele ce‑l pră­șesc. Pe cele în­toarse cu vaca de la păs­cut, mâ­nu­i­toare de la­sou. Pe cele care plâng do­mol, dis­pe­rate că sunt cap­tive într‑o viață de muncă fără sfâr­șit și fără ori­zont. Pe cele care mo­șesc bo­bo­cii prin­țe­sei-gâscă și vițe­lul care ar fi tre­buit să fie vițică, adică încă un uger cu lapte, bu­cu­rându-se că to­tuși viața re­u­șește să îi ducă pe toți mai de­parte, în chi­puri nebănuite.

[li­te­box href=“https://vimeo.com/8631226” left=“0” right=“20” iconhover=“true”]

Bo­țul de mă­mă­ligă frămân­tat în­tre de­gete îna­inte de a în­tinge cu el printr‑o zeamă nițel un­su­roasă este ima­gi­nea care m‑a ur­mă­rit un timp după ce am vă­zut po­ves­tea. Ghi­cesc în ea dis­pe­ra­rea năs­cută din foa­mea pe care zece co­pii o simt în fi­e­care seară în care doar mă­mă­liga abu­ndă, toate ce­le­lalte sunt biete amă­giri, pro­mi­siuni nici­o­dată îm­pli­nite ale unei bu­rți sătule.

S‑a în­tâm­plat ca la scurt timp după ce am vă­zut do­cu­men­ta­rul să dau peste altă po­veste, una dintr‑o deltă ur­bană, o mar­gine de lume aflată chiar lângă noi. Din­colo de spec­ta­cu­lo­sul gro­pii Vă­că­rești, re­des­co­pe­rit eco­sis­tem ac­va­tic, am re­gă­sit ace­eași po­veste des­pre să­ră­cie și foame, ace­eași dis­pe­rată luptă de a trece fi­e­care zi că­tre mâine. Ace­iași mulți co­pii, atât de săl­ba­tici, atât de li­beri și atât de flămânzi. Tră­ind și mu­rind, fi­e­care după cum le e soarta, neștiuți de noi cei­lalți care tre­cem îm­bră­cați și să­tui la doar câ­țiva pași de ei. Nu sunt vina noas­tră. Nu pu­tem să‑i sal­văm pe toți. Nu pu­tem să pur­tăm pe umeri res­pon­sa­bi­li­ta­tea fi­e­că­rei nefericiri.

[li­te­box href=“http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/DIGICULT+Ultimii+oameni+din+Groapa+Vacaresti” anch=“Ultimii oa­meni din Groapa Văcărești”]

Și nu poți să nu te în­trebi, ori­cât de ci­nic ar pă­rea gân­dul, ce îi mână pe oa­me­nii ăș­tia să facă atât de mulți co­pii de vreme ce nu au cu ce să‑i hră­nească. Bo­gă­ția nu le‑a tre­cut nici­o­dată pra­gul, iar vi­i­to­rul nu le face nici un fel de pro­mi­siuni. Nici fru­mu­se­țea lor fi­zică nu le poate fi în­drep­tă­țită jus­ti­fi­care a unor im­pul­suri car­nale de ne­stă­pâ­nit. De unde această in­con­ști­ență de a da viață unor su­flete pe care une­ori nici mă­mă­liga nu le mai așteaptă?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.