Când am scris despre mutilarea munților Bucegi de către hoarde de indivizi necivilizați, am folosit câțiva termeni “consacrați” prin rețelele sociale ca să caracterizez acești oameni: cocalari, pițipoance, corporatiști. Unii m‑au certat prin comentarii pentru asta, considerând că afișez un soi de elitism nepotrivit cu subiectul. Oricine are dreptul de a merge pe munte, căci muntele nu aparține doar unora. Așa e. Îmi fac mea culpa. Luat de valul indignării n‑am fost prea clar în exprimare și am lăsat loc să se înțeleagă că a fi montaniard e un soi de apartenență la o castă nobilă, din care nu oricine poate face parte. Nu e drept.
Gândindu-mă la această greșeală și la felul în care totuși ar trebui s‑o îndrept — măcar prin niște scuze pe care, iată, le prezint chiar acum — m‑am trezit însă întrebându-mă care sunt acele lucruri care dau dreptul cuiva de a se autointitula montaniard? Eu, care mă pretind a fi în această categorie, sunt îndreptățit să mă numesc așa? Ce este, de fapt, un montaniard?
În DEX — surpriză — termenul nu e nici pe departe explicat în sensul pe care azi îl utilizăm. În limba română oficială montaniard înseamnă “om de la munte, muntean” (ca substantiv) sau “muntenesc” în sensul de aparținând muntelui (ca adjectiv). Mai există o explicație legată de Revoluția Franceză, dar nu are nici o relevanță pentru ce discutăm noi aici. Deci montaniard este un neologism pe care utilizarea frecventă îl va impune probabil și limbii oficiale. Dar cu ce sens îl vom adăuga în dicționar?
Sunt sigur că mulți dintre voi vor opta imediat pentru definiția cea mai la îndemână: iubitor al muntelui. Foarte adevărat, dacă nu iubești muntele, nu te poți numi montaniard. Dar ce înseamnă iubirea pentru munte? Căci, la urma urmei, chiar și celui care face grătare în vârful muntelui și lasă un maldăr de gunoaie în urma sa îi place muntele. Acolo se simte bine, e aer curat, poate să urle cât îl țin plămânii, poate să facă orice îi este interzis în oraș. Alt exemplu: nu mă îndoiesc că există iubitori ai muntelui care stau în vârful patului și dau like-uri la poze din crestele montane, fără să fi ajuns niciodată acolo. Ce fel de iubire a muntelui este aceea care dă calitatea de montaniard?
Probabil că veți spune că montaniardul este acela care iubește muntele, îi străbate potecile și îi respectă regulile. Am mai înaintat puțin în căutarea definiției, dar ne izbim de o altă neclaritate. Și cei care merg cu ATV-uri sau cu motociclete enduro iubesc muntele pentru că le place să îi străbată potecile, după regulile pe care ei le consideră corecte. Cu ce strică ei dacă se dau cu motoarele prin păduri și prin golul alpin? Distrug flora și stresează fauna? Ei, hai, că nu se face gaură în cer din câteva motoare — vor argumenta ei. Ba da, o să spună mulți alții, printre care și eu.
Să șlefuim din nou definiția noastră: montaniardul este acela care iubește muntele, îi străbate potecile prin propriile sale forțe și îi respectă regulile. Prin propriile forțe mi se pare o formulare mai cuprinzătoare căci include și pe cei care urcă munții pe bicicletă — mie mi se pare un mod neintruziv de a traversa natura, de aceea am vrut să‑l includ în definiție. Rămân de lămurit doar regulile, cele cărora avem obișnuința de a le mai spune legile nescrise ale muntelui. Și aici apare una din cele mai mari probleme: că sunt nescrise, deci interpretabile. Am întâlnit, de pildă, pretinși montaniarzi care făceau focul în golul alpin cu jnepeni, deși știau că sunt ocrotiți de lege. În opinia lor acest gest nu îi descalifica din condiția de iubitori ai muntelui. Definiția noastră este iarăși în impas.
Unii dintre voi s‑ar putea să fi aflat de proiectul pe care l‑am inițiat: Cartea Munților. Dacă nu știți nimic, dar ați vrea să aflați, puteți citi această lămurire. Unul dintre lucrurile pe care mi-aș dori să fie cuprinse și, dacă se poate, clarificate în această enciclopedie a montaniarzilor români este exact această listă a regulilor muntelui, cea care ar trebui să ghideze comportamentul oricui se dorește a fi montaniard. Și poate că după ce vom fi înșirat aceste legi, dându-le viață prin scris, ne vom lămuri cu toții ce este un montaniard.
Până atunci gândurile și comentariile voastre sunt binevenite. Ce este, pentru voi, un montaniard?
Lasă un comentariu