Confesiunile unui funcționar

Prob­a­bil că nu știți, dar mulți oameni din Româ­nia tremură acum ca și mine. Nu de frig, ci de teamă. Unde va izbucni oare urmă­torul incendiu? În ce club, în ce restau­rant, în ce bar? Dă Doamne să nu fie în alea pen­tru care am sem­nat eu. Dezn­odămân­tul tragediei de la Colec­tiv ne lovește în suflet. Iar spaima îmi vine din refer­atul DNA prin care pri­marul Piedone și alte două funcționare pub­lice au fost arestați. Auzi că ancheta­torii DNA zic despre ei că "în exercitarea atribuţi­ilor de ser­vi­ciu, cunoscând că sunt încăl­cate condiţi­ile legale de funcţionare, şi-au asumat încăl­carea legii şi au emis autor­iza­ţia pen­tru SC Colec­tiv Club SRL, asumându-şi con­secinţa funcţionării clubu­lui în condiţii de nesig­u­ranţă pub­lică".

Știți câte ast­fel de autor­iza­ții s‑au emis în Româ­nia? Multe, al naibii de multe. Pen­tru că mulți funcționari, ca și mine, sem­nează hâr­tii fără să ver­i­fice nimic, e de ajuns o "atenție" stre­cu­rată de petent. Salariul de la stat e mic, e musai să‑l com­pletez cu ceva. Cu ce pică: o autor­iza­ție, o apro­bare, o ade­v­er­ință. Din ce să trăi­esc și eu? Cum? Traiul nu mai e o prob­lemă pen­tru mine? N‑o mai fi, da' poate că-mi doresc și eu mai mult, o mașină, un teren, o vilă. Sunt om și eu, nu?

Dar acuma e greu. Uite că autor­iza­ți­ile astea fac prob­leme. Ajungi la pușcărie. Nu‑i drept, că tu n‑ai vrut decât să ajuți pe cineva să facă o afacere. Că doar din ce crește econo­mia țării ăsteia? Din dro­jdie? Nu. Din mici afac­eri. Un bufet, un club, un bar. Vine lumea, con­sumă, plătește, econo­mia crește. Dacă ne-am pune con­tra cu toate ver­i­ficările, de incendiu, de pro­tecția muncii, de igienă, n‑ar mai deschide nimeni nimic.

Poate n‑o fi dracu' așa negru. Poate n‑or lua foc bodegile alea pen­tru care am sem­nat autor­iza­ții și nu le-am văzut în viața mea. De mâine nu mai sem­nez așa ceva. A, stai așa! Mâine vine cumătrul cuscru­lui pen­tru o autor­iza­ție de câr­ci­umă într‑o fostă mag­a­zie. I‑am promis. Da' să mor, asta e ultima!


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu