Cum să te faci de cacao la sală

Pen­tru că sun­tem și noi prinși de curen­tul ăsta bio‐eco, Car­men și cu mine ne‐am apu­cat să ne fab­ricăm pro­priul săpun. Nefi­ind cine știe ce inginerie ne‐am înc­umetat să urmăm niște rețete găsite pe net, după ce ne‐am aprovizionat cu materi­ile prime nece­sare: o sume­de­nie de uleiuri, care mai de care mai firoscoase și mai pri­cop­site. Cum nu mă prea pri­cep la detalii din astea, am mers pe mâna lui Car­men care m‐a dăscălit în mag­a­z­inul Pla­far la ce e bun uleiul de păt­lag­ină, ăla de dovleac, cel de in și untul de cocos. Mă simt mult mai inteligent acum.

Acasă, prepararea a mers strună. Doar finalul pro­ce­su­lui de fab­ri­cație a fost mai nașpa, pen­tru că tre­buie ameste­cată temeinic soluția de sodă cu uleiul, adică vreo cinș'pe minute de învâr­tit cu mixerul elec­tric prin oală. Și cum prepararea s‐a dovedit mai proza­ică decât ne‐am aștep­tat, Car­men s‐a gân­dit că poate un pic de cre­ativ­i­tate n‐ar strica. Așa că a sug­erat să adăugăm niște cacao în com­poz­iție, ca să dăm o culoare fru­moasă săpunului. Zis și făcut, o jumă­tate de cutie de pul­bere cafe­nie a ater­i­zat în com­poz­iția săpunului nos­tru bio‐eco‐vegano‐hipsterist.

După patru luni de saponifi­care cumințică în niște cutii anume pregătite pen­tru asta, am avut plăcerea de a con­stata că săpunul nos­tru s‐a întărit în mod core­spun­ză­tor și e pregătit să ne spele de toate păcatele zil­nice. O sin­gură mică prob­lemă a apărut în faza de uti­lizare: când te săpuneai, mai întâi dobân­deai o culoare maronie de la can­ti­tatea deloc negli­ja­bilă de cacao, ceea ce putea să‐ți dea o oare­care stare de îngri­jo­rare, care însă se risi­pea la clătire. Incon­ve­nien­tul era, așadar, minim.

Într‐o bună zi, când mi s‐a ter­mi­nat gelul de duș pe care îl pur­tam în ruc­sacul de mers la sală, mi‐am zis că poate ar tre­bui să renunț la cos­met­icele chim­ice și să îmbrățișez curen­tul natur­ist până la capăt. Cum aș fi putut uti­liza la sală săpunul eco­logic de pro­ducție pro­prie? Inven­tiv cum sunt, am avut îndată o idee: am tăiat niște săpun fab­ri­cat în casă în bucăți mici, le‐am băgat într‐un recip­i­ent de șam­pon și le‐am ameste­cat cu puțină apă. Aveam cel mai eco‐bio gel de duș cu putință. Și‐am ple­cat la sală.

După ce am aler­gat, am ped­alat și naiba știe ce‐oi mai fi făcut eu pe‐acolo, a venit momen­tul dușu­lui, drept pen­tru care m‐am înfi­ințat într‐o cab­ină dim­pre­ună cu min­unatele mele pro­duse natur­iste. În fața cab­inei unde mă aflam se oprește un tip și începe să se șteargă cu prosopul. Omul nu se uita la neapărat la mine, dar știți cum e în dușurile comune, nici nu te uiți în pământ tot tim­pul, mai treci cu privirea și peste cei din jur. Și‐l văd pe gagiu că se uită spre mine și rămâne așa, cum să zic, pros­tit, cu privirea fix­ată pe picioarele mele. Ce‐o fi văzut ăsta? Mă uit și eu în jos. Eram la momen­tul când ajunsesem la acea parte a cor­pu­lui pe care e mai greu să o vadă soarele, dacă înțelegeți la ce mă refer. O spumă maronie se scurgea în pre­lungi șiroaie pe picioarele mele. Din­tre noi doi, doar eu știam că e cacao.

PS Am avut prezența de spirit să îmi torn niște pro­dus natur­ist pe corp și să‐i demon­strez că e de la săpun, nu de la mine. Omul a fost viz­ibil ușu­rat când a înțe­les că s‐a înșe­lat. Săracu', ce spaimă o fi tras! Da' și‐acum mă gân­desc cum ar fi fost să rămână cu impre­sia inițială și să tre­buiască să ne tot întâl­nim pe la sală. 😀


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


 1. Bogdan

  Daca tot te‐a prins curen­tul vegan gas­esti in mag­a­zinele DM (dm-drogeriemarkt.ro) ceva cos­met­ice eco, la pre­turi accept­abile. Sigur au si in culori neu­tre :))

 2. Anonymous

  Sorine, te‐ai tac­nit?

  • Sorin Sfirlogea

   Unii zic că da, alții zic că nu… părerile sunt împărțite. 🙂

   • Anonymous

    Eu stiu sigur ca nu. Te cunosc mai bine decat te cunosti tu. Era o gluma. Sigur ca ti‐ai dat seama. Si, totusi, lasa‐le drac­u­lui de retete sti­in­tifi­co­fan­tas­tice (inten­tionat un sin­gur cuvant). Si lasa drac­u­lui ciu­dateni­ile femeiesti. Si nu te mai du la sala. Tu esti pen­tru viata ade­varata. Nu pen­tru sala!


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu