Un nene expli­ca de zor la radio cât de min­unată este tehnolo­gia asta con­tact­less pen­tru car­duri, cum plătești ușor, ca un fulg în zbor. Scuza­ți ver­si­fi­carea facilă. Apropii car­dul și pac! ai plătit. Min­unat, mi-am zis în sinea mea. El par­că mi‑a auz­it gân­durile și a con­tin­u­at explicând că expe­riența care ne place de fapt nu e aia a plății, ci aia a cumpărat­u­lui. Adică e miș­to să cumperi, nu să plătești. Oops! Cred că nu tre­buia să zică asta. Pen­tru că mie atun­ci mi s‑a aprins un beculeț.

Care va să zică hai să facem expe­riența plății cât mai scurtă, mai neob­serv­abilă. De ce? Asta e prob­le­ma esențială a retail-ului de azi, se împot­mo­lesc cumpără­torii în cozile de la case? Sig­ur că nu.

Nu știu cum vi se pare vouă, dar mie unul când scot portofelul și încep să dau bani din el, când văd cum tot scad banc­notele, par­că mă apucă un soi de remuș­care și încep să mă pon­derez din a cumpăra fără sens, doar de drag­ul plăcerii pos­esiei mate­ri­ale. Există neîn­doiel­nic un pro­ces rațion­al care se declanșează când vezi cum scade suma pe care o deții, aruncând bani în dreap­ta și în stân­ga. Pen­tru că atun­ci când manip­ulezi numer­ar atenția mi se con­cen­trează spre sold, spre cât mai rămâne.

Când plătești cu car­dul tre­a­ba e mult mai evazivă. Știi, deși nu întot­deau­na exact, cât mai ai în cont. Dar banii rămân totuși într‑o reprezentare abstrac­tă, un număr cu care faci oper­ații arit­met­ice în gând. N‑ai ace­lași sen­ti­ment de teanc care scade ver­tig­i­nos. Pen­tru că atun­ci când plătești cu car­dul atenția ni se con­cen­trează pe preț, pe chilipir­ul reduc­erii, pe două la preț de una.

Și poate că mai există totuși un dram de reținere în noi. Până scoatem car­dul, ver­i­ficăm suma, apoi băgăm codul PIN, mintea mai face cal­cule. De aia tehnolo­gia con­tact­less ne ajută să uităm cu totul de plată — flu­turăm într‑o doară car­dul pe lângă POS și adio bani! Repede, sim­plu, plă­cut!

Pen­tru cine?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


  1. Andreea

    cel mai mare peri­col nu este usurin­ta platii — pana la urma fiecare cu auto­con­trolul sau, ci fap­tul ca prin \“con­tact­less\” te poate usura de bani si un tip in RATB care are un aparat ca ala din mag­a­zine…

  2. Andrei

    Totul e mar­ket­ing, manip­u­la­tre psi­hi­log­ică și, până la urmă, SĂ SCAPI DE BANI, ca să‑i ia alții! Cap­i­tal­ism, frate! Pen­tru bani îți vinzi și mama, iar dacă pla­ta e cu car­dul, e și mai bine, nu-ți vin idei, regrete…


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu