Ai dracului bicicliști!

Hai să clar­i­ficăm ceva: codul rutier interz­ice bici­cliștilor tra­ver­sarea străzii pe tre­cerea de pietoni pen­tru ca auto­mo­bilis­tul să poată fi exon­erat de orice vină. Ca să fii în legal­i­tate ca bici­clist tre­buie să cobori din șa și să devii pieton până când treci strada. Asta e destul de ener­vant atunci când tre­buie să tra­versezi de mai multe ori străzile, dar ce să faci?! asta‑i legea. Dacă te arunci în viteză pe tre­cere și vine o mașină, riști să fii acci­den­tat. Și, atenție!, șoferul n‑are nici o vină.

Eu recunosc că mai încalc reg­ula asta. Când mă apropii de o tra­ver­sare înceti­nesc și mă uit să văd dacă pot tra­versa în sig­u­ranță. Dacă trafi­cul nu e intens, nu mă mai dau jos din șa, ci o iau ușurel, cu viteză foarte mică pe tre­cere, cam la fel cum aș fi mers și pe jos. Șoferii de obi­cei opresc ca la orice pieton și mă lasă să trec. Dar se mai găsește câte unul care simte nevoia să zbiere din mașină că tre­buie să cobor de pe bici­cletă. În lit­era legii, are drep­tate. În spir­i­tul legii, n‑are drep­tate pen­tru că nu l‑am sur­prins. Logic, e prost pen­tru că, dacă m‑aș da jos din șa, tra­ver­sarea ar dura mai mult.

Sunt însă unii care merg chiar mai departe cu vehe­mența. Mă văd de la dis­tanță că am început să tra­versez cu bici­cleta și accel­erează amenință­tor ca să-mi arate că n‑au de gând să-mi tol­ereze încăl­carea legii. Firește că nu mă pot război cu ei și mă opresc. Apoi se întâm­plă ceva ce ei nu au antic­i­pat: nu pot să mă opresc și să con­tinui să stau pe bici­cletă. Deci pun piciorul pe tre­cere. Și în momen­tul ăla am devenit pieton. Indi­vidul frânează furios, real­izând că e pe cale să încalce el legea. Nervi, înjură­turi, claxoane. De obi­cei îi ignor.

Mă întreb însă dacă această strictețe a respec­tării codu­lui rutier și‑o aplică și sieși. Sigur că nu. Dar am obser­vat că nici cu pietonii nu sunt așa de vehe­menți: de câte ori ați văzut șoferi admon­estând pietoni care tra­versează pe roșu sau prin locuri neper­mise? Nicio­dată. Bici­cliștii ăștia însă îi enervează teri­bil.

Dragi șoferi intol­er­anți, am o veste proastă. Sun­tem în trafic și vom rămâne. Și vom fi tot mai mulți. Servus!


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu