Ai dracului bicicliști!

Hai să cla­ri­fi­căm ceva: codul rutier inter­zice bici­cliș­ti­lor tra­ver­sa­rea stră­zii pe tre­ce­rea de pie­toni pen­tru ca auto­mo­bi­lis­tul să poată fi exo­ne­rat de orice vină. Ca să fii în lega­li­tate ca bici­clist tre­buie să cobori din șa și să devii pie­ton până când treci strada. Asta e des­tul de ener­vant atunci când tre­buie să tra­ver­sezi de mai multe ori stră­zile, dar ce să faci?! asta‐i legea. Dacă te arunci în viteză pe tre­cere și vine o mașină, riști să fii acci­den­tat. Și, aten­ție!, șofe­rul n‐are nici o vină.

Eu recu­nosc că mai încalc regula asta. Când mă apro­pii de o tra­ver­sare înce­ti­nesc și mă uit să văd dacă pot tra­versa în sigu­ranță. Dacă tra­fi­cul nu e intens, nu mă mai dau jos din șa, ci o iau ușu­rel, cu viteză foarte mică pe tre­cere, cam la fel cum aș fi mers și pe jos. Șofe­rii de obi­cei opresc ca la orice pie­ton și mă lasă să trec. Dar se mai găsește câte unul care simte nevoia să zbiere din mașină că tre­buie să cobor de pe bici­cletă. În litera legii, are drep­tate. În spi­ri­tul legii, n‐are drep­tate pen­tru că nu l‐am sur­prins. Logic, e prost pen­tru că, dacă m‐aș da jos din șa, tra­ver­sa­rea ar dura mai mult.

Sunt însă unii care merg chiar mai departe cu vehe­mența. Mă văd de la dis­tanță că am înce­put să tra­ver­sez cu bici­cleta și acce­le­rează ame­nin­ță­tor ca să‐mi arate că n‐au de gând să‐mi tole­reze încăl­ca­rea legii. Firește că nu mă pot răz­boi cu ei și mă opresc. Apoi se întâm­plă ceva ce ei nu au anti­ci­pat: nu pot să mă opresc și să con­ti­nui să stau pe bici­cletă. Deci pun picio­rul pe tre­cere. Și în momen­tul ăla am deve­nit pie­ton. Indi­vi­dul frâ­nează furios, rea­li­zând că e pe cale să încalce el legea. Nervi, înju­ră­turi, cla­xoane. De obi­cei îi ignor.

Mă întreb însă dacă această stric­tețe a res­pec­tă­rii codu­lui rutier și‐o aplică și sieși. Sigur că nu. Dar am obser­vat că nici cu pie­to­nii nu sunt așa de vehe­menți: de câte ori ați văzut șoferi admo­ne­stând pie­toni care tra­ver­sează pe roșu sau prin locuri neper­mise? Nici­o­dată. Bici­cliș­tii ăștia însă îi ener­vează teri­bil.

Dragi șoferi into­le­ranți, am o veste proastă. Sun­tem în tra­fic și vom rămâne. Și vom fi tot mai mulți. Ser­vus!


Citește...


Evaluează...

Mulțumesc! Spune și altora despre articol.
 
Spune-mi, te rog, cum ți s-a părut articolul?
  • Interesant
  • Original
  • Amuzant
  • Plictisitor
  • Trist
  • Enervant

Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu