Iepure cu vin și rozmarin

/ Rețete / România

Când vă vine poftă de ceva deosebit, dați o raită printr‑o măcelărie și uitați-vă după carne de iepure. Poate să fie o car­casă întreagă, pulpe sau cot­let (da, m‑am mirat și eu, dar așa se cheamă: cot­let de iepure), ori­care din­tre ele merge la rețeta asta. Mai tre­ceți prin piață și luați niște salată verde, roșii și roz­marin proaspăt. Niște vin alb pre­supun că aveți prin casă, la fel și niște ulei de măs­line.

După ce spalați bine carnea, vă tre­buie un vas de lut cu capac, în care așezați gospodărește carnea. Merge și vasul de sti­clă ter­morezis­tentă (de Yena, cum se numea înainte) dar mie unul mi se are că lutul dă altă savoare mâncării și ne apropie de pământ, pe care l‑am cam uitat de vreo câteva gen­er­ații. Peste ea tur­nați vinul alb, de prefer­ință demisec – o cană la fiecare kilo­gram de carne și apoi uleiul de măs­line, după cum vă lasă inima și ficatul. Min­unat e dacă aveți un ulei cu arome, dar e bun și unul sim­plu. Două-trei cren­guțe de roz­marin le rupeți și le împrăș­ti­ați printre carne. Apoi capacul și la cup­tor…. două cea­suri și jumă­tate la 150 grade Cel­sius e numai bine.

Când a tre­cut tim­pul, scoateți vasul din cup­tor și lăsați‑l să se răcore­ască nițel, că i‑o fi și lui… Luați niște frunze de salată verde, le tăi­ați în fâșii late de un deget si le așezați pat pe far­furie. În loc de ulei puneți sos de la frip­tură. Stropiți cu lămâie proaspăt stoarsă, merge și-un praf de sare. Tăi­ați roși­ile in ron­dele groase și puneți-le pe mar­ginea far­furiei. Alegeți două-trei bucățele de carne și așezați-le peste salată. Potriv­iți de sare și piper, după gus­tul vostru. Un pic de păine prăjită se potrivește de min­une.

Încheierea per­fectă o dă un pahar de Shi­raz de la Yel­low Tail, un vin exce­lent pe care l‑am găsit în Metro la secți­unea Vin­uri din Lumea Nouă. E o întâl­nire pe care nu vreți s‑o ratați, credeți-mă.

Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu