Moqueca de Bahia

/ Rețete / Brazilia

Sâm­băta dimineață, cafeaua care încă frige, eu abia trezit din somn. Deschid tele­vi­zorul, dau de Travel & Liv­ing și mi‑e prea lene să schimb. Mă uit mai bine – de ce să schimb? e intere­sant, e Chic Eats. Unde sun­tem? În Brazilia. Ce mâncăm? Moqueca baiana. Prea bine. Am căs­cat ochii mari și am încer­cat să rețin.

Mai târziu, după o oră de sală, o saună scurtă și un duș mai lung, m‑am hotărât să-mi încerc norocul cu moqueca. Am omis peștele pen­tru că nu e musai pen­tru vari­anta de Bahia, corian­drul pen­tru că nu l‑am găsit proaspăt, în schimb am ino­vat adăugând ardei roșu. N‑am fost primul care schimbă rețeta – vari­anta din Bahia are influ­ențe africane, creația sclav­ilor negri aduși de por­tughezi. Ei au intro­dus laptele de cocos și creveții – se spune că nu prea primeau decât res­turi de la masa stăpânilor, așa că par­fumul laptelui de cocos îndrepta prob­a­bil aroma mâncării, iar creveții o făceau mai hrăni­toare.

Lucrurile au decurs așa: ceapa, ardeiul si puțin usturoi, le-am tăiat mărunt, apoi le-am lăsat să se per­pe­lească în ulei de măs­line cu aromă de cim­bru și usturoi. Când mi s‑au părut con­vinse, am pus peste ele puțin suc de roșii, niște boia de ardei iute și am adău­gat și creveții decor­ti­cați. O vorbă despre creveți: erau proaspeți. nu din cei pre­fierți și i‑am ținut vreo jumă­tate de oră în apă în care am stors o lămâie, am ras o bucată de ghim­bir și am arun­cat 2 lin­guri de zahăr.

Creveții au fiert cam 7–8 minute, a fost îndea­juns alt­minteri se fac ca niște bucăti de cau­ciuc. Am adău­gat laptele de nucă de cocos și l‑am lăsat să dea doar un clo­cot, pen­tru că am citit pe net că dacă îl fierbi prea mult se sep­ară de sos și își strică aspec­tul. Rezul­tatul a fost undeva între tocăniță și supă, cu un gust picant și par­fumat. Asta e mân­care de sclavi?

Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu