Găluști cu caise

/ Rețete / România

Într‑o sâm­bătă după-masă mi-am făcut curaj să mă aven­turez în lumea com­pli­cată a dul­ci­urilor, tărâm anevoios și plin de prime­jdi­ile nereușitelor, de unde nu puțini se întorc înfrânți. Însă aveam un imbold nestăpânit de a încerca o rețetă ce părea foarte ten­tantă: găluști cu caise. Am răzbit până la urmă, vic­to­rios și mân­dru că n‑am ratat șansa de a mă împri­eteni puțin cu partea asta a artei culinare. Poate voi mai îndrăzni și altă­dată să mai fac câte o aseme­nea incur­si­une cura­joasă.

Rețeta nu‑i grea, alt­minteri poate n‑aș fi reușit: două lin­guri de unt fre­cate cu sirop de agave sau arțar (am evi­tat zahărul, ca să mai scad calori­ile), doi pumni buni de brânză de vaci (cu cât mai grasă cu atât mai bună, dar grijă la coles­terol!) și o jumă­tate de pumn de griș omog­e­nizate bine cu untul, apoi două găl­be­nușuri crude, puțină esență de vanilie și făină câtă e nevoie ca să iasă un aluat maleabil și nelipi­cios. Într-un wok am pus o nucă de unt peste care am adău­gat pes­met cu puțin zahăr brun și scorțișoară și le-am "bron­zat" la foc mod­erat.

Mai departe tre­aba nu e foarte com­pli­cată. Se scot sâm­burii din caise și fiecare caisă se învelește în aluat, după care gălușca o învâr­tiți ca pe bul­gări în palme până e aproape o sferă per­fectă. Puneți o oală cu apă la fiert, iar când clo­cotește dați focul mai mic și puneți găluștile cu o spumieră. Când se vor ridica la suprafață le mai lăsați un minut-două și le scoateți, aruncându-le în pes­me­tul cu zahăr și scorțișoară, ca să se înve­lească fru­mos. Atenție la caise că‑s fierte și fierbinți — nu muș­cați îndată din găluști.

Dacă ați făcut ca mine, ar tre­bui să arate cam așa:

Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


  1. Herta Kuales

    cu prune sunt la fel de bune ! " Zwetschken Knödel " ar fi zis bunicul tau !!!


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu