Găluști cu caise

/ Rețete / România

Într‐o sâm­bătă după‐masă mi‐am făcut curaj să mă aven­tu­rez în lumea com­pli­cată a dul­ciu­ri­lor, tărâm ane­vo­ios și plin de pri­mej­di­ile nere­u­și­te­lor, de unde nu puțini se întorc înfrânți. Însă aveam un imbold nestă­pâ­nit de a încerca o rețetă ce părea foarte ten­tantă: găluști cu caise. Am răz­bit până la urmă, vic­to­rios și mân­dru că n‐am ratat șansa de a mă împri­e­teni puțin cu par­tea asta a artei culi­nare. Poate voi mai îndrăzni și altă­dată să mai fac câte o ase­me­nea incur­siune cura­joasă.

Rețeta nu‐i grea, alt­min­teri poate n‐aș fi reu­șit: două lin­guri de unt fre­cate cu sirop de agave sau arțar (am evi­tat zahă­rul, ca să mai scad calo­ri­ile), doi pumni buni de brânză de vaci (cu cât mai grasă cu atât mai bună, dar grijă la coles­te­rol!) și o jumă­tate de pumn de griș omo­ge­ni­zate bine cu untul, apoi două găl­be­nu­șuri crude, puțină esență de vani­lie și făină câtă e nevoie ca să iasă un aluat malea­bil și neli­pi­cios. Într‐un wok am pus o nucă de unt peste care am adă­u­gat pes­met cu puțin zahăr brun și scor­ți­șoară și le‐am "bron­zat" la foc mode­rat.

Mai departe treaba nu e foarte com­pli­cată. Se scot sâm­bu­rii din caise și fie­care caisă se înve­lește în aluat, după care gălu­șca o învâr­tiți ca pe bul­gări în palme până e aproape o sferă per­fectă. Puneți o oală cu apă la fiert, iar când clo­co­tește dați focul mai mic și puneți găluș­tile cu o spu­mieră. Când se vor ridica la supra­față le mai lăsați un minut‐două și le scoa­teți, aruncându‐le în pes­me­tul cu zahăr și scor­ți­șoară, ca să se înve­lească fru­mos. Aten­ție la caise că‐s fierte și fier­binți – nu muș­cați îndată din găluști.

Dacă ați făcut ca mine, ar tre­bui să arate cam așa:


Evaluează...

Mulțumesc! Spune și altora despre articol.
 
Spune-mi, te rog, cum ți s-a părut articolul?
  • Interesant
  • Original
  • Amuzant
  • Plictisitor
  • Trist
  • Enervant

Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


  1. Herta Kuales

    cu prune sunt la fel de bune ! " Zwet­sch­ken Knö­del " ar fi zis buni­cul tau !!!


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu