Contribuții freudiene în silvicultură

4 iunie 2015

Cir­culă te­ri­bil poza asta de mai jos pe fa­ce­book și m‑am gân­dit să‑i acord un pic mai multă aten­ție. Deci, ce avem noi aici? Avem niște ti­neri care uni­ți­sal­vează co­pă­cei, dar au ajuns pu­țin cam târ­ziu căci co­pă­ceii deja sunt tă­i­ați. Se pare că ei erau pre­ve­niți des­pre dez­as­trul de­fri­șări­lor și au ve­nit cu un ban­ner tip cear­ceaf pe care au scris două în­tre­bări tul­bu­ră­toare: de ce i‑ai tă­iat, mă? i‑a pus mă-ta?

Prima în­tre­bare are un ușor iz ja­ver­tian, cu tri­mi­teri că­tre spe­ci­fi­ci­ta­tea eto­su­lui neaoș ro­mâ­nesc — vezi ape­la­ti­vul . Ea de­mon­strează ca­rac­te­rul in­te­gru al pro­tes­ta­ta­ri­lor, in­transi­gența lor mo­rală, fap­tul că nu sunt dis­puși să treacă cu ve­de­rea, ape­tența lor pen­tru sa­cri­fi­ciul per­so­nal sub­li­ni­ată de efor­tul de a urca în vâr­ful mun­te­lui cu un cear­ceaf chiar dacă în­tre­ba­rea pu­teau s‑o pună și în vale, lângă dru­mul fo­res­tier. Pen­tru un efect dra­ma­tic mai pu­ter­nic pu­teau mă­car vreo doi-trei din­tre ei să arate acu­za­tor cu de­ge­tul spre o cioată.

Dar ade­vă­ra­tele pro­fun­zimi in­te­lec­tu­ale le gă­sim abia în a doua în­tre­bare: i‑a pus mă-ta? Ob­ser­văm din prima că mă-sa are cra­tima co­res­pun­ză­toare, deci oa­me­nii ăș­tia au luat ba­ca­la­u­re­a­tul cu notă mare. Apoi re­mar­căm și re­gula ne­scrisă, dar su­bîn­țe­leasă, după care își ghi­dează viața: nu ai voie de­cât ceea ce ți‑a spus mă-ta, nu te atingi de­cât de ceea ce ți‑a pus ea. Încă de la gră­di­niță au fost pro­ba­bil edu­cați să nu mă­nânce de­cât pa­che­țe­lul pe care li l‑a pus mama lor. La școală tot mă-să le‑a pus me­di­ta­tor și le‑a zis să în­vețe bine. Chiar și aici au ve­nit cu un pa­che­țel pus de mama lor, după ce i‑au ce­rut voie să‑i lase să se joace cu co­le­gii de pro­test. Mă-sa e în­ce­pu­tul, mă-sa e ra­țiu­nea pen­tru care pămân­tul se în­vârte. Mă-sa e în­suși uni­ver­sul. Freud ju­bi­lează, a avut dreptate.

Con­clu­zia fi­rească: nu te apuci să tai de­cât co­pa­cii pe care i‑a pus mă-ta. Na­sol, maică-mea n‑a plan­tat nici un ar­bore din câte știu. Din ce-mi fac și eu un dulap?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.