Raționamentul prin excepții

17 iunie 2015

Din­colo de su­biec­tul în sine — o idee bună, în opi­nia mea — ur­mă­riți cum gân­dește ro­mâ­nul, res­pec­tiv șo­fe­rița ci­tată la final:

Nu cred că are sens, ținând cont că ma­șina poate să fie zob după un accident.

Dacă ar face un sim­plu exer­ci­țiu de ima­gi­na­ție, dis­tinsa par­ti­ci­pantă la tra­fic ar re­a­liza că pro­ba­bi­li­ta­tea unui ac­ci­dent care să facă ma­șina zob, ast­fel în­cât să nu mai poată fi re­cu­pe­rată car­tea de sal­vare din pa­ra­so­lar, este mult sub 50%. Deci în mai mult de 2/3 din ca­zuri, do­cu­men­tul ar fi util. Dar ro­mâ­nul este obiș­nuit să ca­ute ex­cep­ția ca ar­gu­ment îm­po­triva re­gu­lii. Nu glu­mesc, ur­mă­riți atent în ju­rul vos­tru și veți fi mi­rați să aflați că mo­dul ăsta de a gândi e mult mai răs­pân­dit de­cât ați crede.

O sim­plă foaie de hâr­tie poate salva viața șo­fe­ri­lor im­pli­cați în ac­ci­dente ru­ti­ere grave. Se nu­mește Carte de sal­vare la bord, poate fi gă­sită pe in­ter­net și le dă pom­pie­ri­lor de la des­car­ce­rare in­for­ma­ții vi­tale pen­tru ope­ra­țiune: unde este ba­te­ria, unde sunt air­bag-urile, re­zer­vo­rul, con­duc­tele de com­bus­ti­bil sau unde tre­buie tă­i­ată ca­ro­se­ria pen­tru scoa­te­rea ra­pidă și în si­gu­ranță a victimelor.

Sursa: Car­tea de sal­vare, vi­tală în caz de ac­ci­dent auto, poate fi des­căr­cată de pe internet 


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.