Medicul: funcționar care NU poate primi cadouri

18 august 2015

Pen­tru lă­mu­rire rapidă:

“Noţiu­nea de fun­cţio­nar pu­blic din drep­tul pe­nal are un înţe­les pro­priu şi nu se su­pra­pune cu de­fi­ni­ţia din Sta­tu­tul fun­cţio­na­ri­lor pu­blici”. Cam asta su­ge­ram și eu mai de­vreme: a avea sta­tut ju­ri­dic de func­țio­nar pu­blic nu în­seamnă că nu prac­tici o me­se­rie liberală.

“Mai fac pre­ci­zarea că în noţiu­nea de fun­cţio­nar pu­blic în sen­sul le­gii pe­nale in­tră şi ex­per­tul teh­nic ju­di­ciar, no­tar pu­blic şi exe­c­u­tor ju­de­că­to­resc – şi aceste pro­fe­sii sunt li­be­rale, po­tri­vit le­gi­sla­ţiei pro­prii. QED.

Con­clu­zii:
1. Doam­ne­lor și domni­lor me­dici, nu mai ur­lați că nu sun­teți func­țio­nari pu­blici. Aveți o pro­fe­sie li­be­rală, dar JURIDIC sun­teți func­țio­nar pu­blic. Pen­tru că fa­ceți un ser­vi­ciu pu­blic și sun­teți plătiți de pu­blic (adică de toți, chiar și de ăia să­nă­toși care nu v‑au tre­cut încă pragul).

2. Dacă me­di­cul pre­tinde sau pri­meşte fo­loase îna­inte sau după în­de­pli­ni­rea obli­ga­ţi­i­lor de ser­vi­ciu, in­di­fe­rent că ini­ţi­a­tiva ofe­ri­rii apa­rţine lui sau pa­cien­tu­lui, fapta con­sti­tuie in­fra­cţiu­nea de lu­are de mită san­cţio­nată cu în­chi­soare 3–10 ani şi in­ter­di­cţia de a mai pro­fesa ca me­dic pen­tru 1–5 ani.

Sursa: Me­di­cul: func­tio­nar care nu poate primi ca­do­uri | CRISTI DANILEŢ — judecător


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.