Cum s‑a transformat Cico în Coca-Cola

26 august 2015

Îmi plac tare mult po­veș­tile as­tea ro­man­țate ale foș­ti­lor di­rec­tori co­mu­niști care au de­ve­nit peste noapte ge­nii ale ca­pi­ta­lis­mu­lui. Nea Ion Sta­ma­nichi e unul din­tre ei, iar po­ves­tea lui e im­pre­sio­nantă: un biet in­gi­ner elec­tro­teh­nist care re­para fri­gi­dere la în­tre­prin­de­rea de su­curi s‑a tre­zit într‑o zi di­rec­tor ge­ne­ral al fa­bri­ci­lor care erau sub su­pra­ve­ghe­rea lui Ion Ceau­șescu și Ion “Te­leagă” Dincă, am­bii niște monș­trii sa­cri ai ceau­șis­mu­lui. El nu mânca ra­hat ca al­ții în șe­din­țele de par­tid și nici n‑a dat din coate pre­cum ca­ri­e­riș­tii ca să ajungă sus. Pur și sim­plu au ve­nit niște boși de la par­tid și au dat peste el în sec­ție, cu o șu­ru­bel­niță în mână și‑o bu­cată de liță în­tre dinți și l‑au pus di­rec­tor, deși el nu vroia, să­ra­cul. Iar apoi a trăit cu frica în sân, te­ro­ri­zat de odi­oasă dic­ta­tură, până când re­vo­lu­ția i‑a des­că­tu­șat ge­niul an­tre­pre­no­rial și a avut in­spi­ra­ția de a aduce Coca Cola în Ro­mâ­nia. No­roc cu el, că alt­fel ăia nici azi nu veneau.

Pe bune, nea Jeane, cam cât de proști ne crezi?

În co­mu­nism, Ion Sta­ma­nichi a fost, vreme de 10 ani, di­rec­tor ge­ne­ral la în­tre­prin­de­rea care pro­du­cea su­cu­rile Cico, Bri­fcor, Quik Cola, So­cată, apa to­nică Sin­to­nic şi al­tele. În 1984 a in­trat în le­gă­tură cu un re­pre­zen­tant ame­ri­can al com­pa­niei Coca-Cola.

Sursa: Po­ves­tea omu­lui care a trans­for­mat Cico în Coca-Cola. „M‑am con­sul­tat cu ne­vasta şi le-am scris ame­ri­ca­ni­lor o scri­soare“ | adevarul.ro


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.