O lumânare, o fașă și‑o betea

28 august 2015

Dom’ Vi­o­rel e la Sfântu Ghe­or­ghe, în Deltă. Ca să nu ne ne­li­niș­tim des­pre el, ne pune pos­tări pe pa­gina de Fa­ce­book și ne zice cum că el, într‑o sim­țire cu tot gu­ver­nul, dis­cută ches­tiuni im­por­tante ale na­ției noas­tre. Spune dum­ne­a­lui așa:

Delta Du­nă­rii — ca în fi­e­care an lo­cul ideal pen­tru team bu­il­ding. Gu­ver­nul este o echipă su­dată și per­for­mantă, sun­tem co­legi și pri­e­teni, iar pre­gă­ti­rea po­li­ti­ci­lor pu­blice până la sfâr­și­tul anu­lui este ex­trem de im­por­tantă pen­tru toți cetățenii.

Și ne pune și o poză cu­vi­in­cioasă din care să ve­dem din ce se con­stru­iesc po­li­ti­cile pu­blice: un che­cu­leț, un sa­leu, o ca­fe­luță, tre­buri de-asta sim­ple. Cre­deați că țara se con­duce cu ches­tii com­pli­cate? Aș, de unde! O gla­di­olă, o sco­bi­toare, un fur­sec. Mi­niș­trii sunt oa­meni și ei…

În­cu­ra­jat de at­mosfera fes­tivă din fo­to­gra­fie, foarte ase­mă­nă­toare cu cea de la masa mi­ri­lor pe la spar­tul nun­ții, un tâ­năr domn din Bu­co­vina ada­ugă un co­men­ta­riu foarte ni­me­rit având în ve­dere subiectul:

nici nustiu cum sa in­cep , dar am sa-mi iau ini­ma’n dinti si zic:
pe data de 20 au­gust , a ve­nit pe lume o prin­tesa , pe nu­mele Elisabeta.
sa­na­toasa si foarte frumoasa.
aici la noi in Bu­co­vina este obi­ce­iul ca la bo­tez sa se puna mai multi nasi , pt a fii mar­tori si pa­rinti spi­ri­tu­ali ai co­pi­lu­lui spre un vi­i­tor mai bun.
cred ca sunte-ti un pa­rinte bun si foarte is­cu­sit , pe langa multe alte calitati.
de aceia, va rog sa bine vo­iti ca pe data de 26 sep­tem­brie , sa am onoa­rea de a‑mi bo­teza fe­tita , ala­turi de cei­lalti nasi.
nu e mare lucru
nu tre­buie da­cat sa aveti o lu­ma­nare, o fasa si o be­tea sau cor­do­nul cu care se in­fasa copilul.
ni­mic mai mult.

Ai pu­tea crede că acest me­saj e o fă­că­tură a bă­siș­ti­lor dacă n‑ar fi gre­șe­lile gra­ma­ti­cale atât de emo­țio­nante, de na­tu­rale și de neaoș ro­mâ­nești. Ca la orice bo­tez, în po­veste apare și o anume Zâna Acu­a­relă care face urări:

Nu stiu ce iti va ras­punde dom­nul Ponta,dar eu iti urez sa-ti tra­iasca printesa,sa fie sa­na­toasa ‚sa va bu­cu­rati de ea.

Dom­nul din Bu­co­vina aduce cla­ri­fi­că­rile necesare:

nu sun­tem de­cat o fa­mi­lie sim­pla si am avea onoa­rea ( ma­rea onoare) sa ne bo­teze fe­tita […] vreau sa bo­teze omul Vic­tor Ponta , nu politicianul.

Dragă dom­nule bu­co­vi­nean, cred tre­buie să vă ho­tă­râți des­tul de iute și în pri­vința unei alte ches­tii: dacă is­cu­si­tul naș Vi­o­rel e săl­tat și dus la mi­ti­tica, ați avea ma­rea onoare să du­ceți pe aia mică să‑l vi­zi­teze la vor­bi­tor? Că nașu’ — se știe — e pă­rin­tele spi­ri­tual și tre­buie să‑i ghi­deze cu po­vața pe fi­nii săi. Mai pe scurt, si­gur vreți s‑o bo­teze Vic­tor Ponta deținutul?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.