Ultimul loc din Europa la reciclare

5 octombrie 2015

Lu­mea nu se în­ghe­suie să co­lec­teze se­pa­rat de­șe­u­rile, asta ob­serv și eu. Chiar în mini-car­ti­e­rul în care lo­cu­iesc am în­cer­cat să con­ving ad­mi­nis­tra­ția să in­tro­ducă tom­be­roane se­pa­rate pe ti­puri de de­șe­uri și ideea a fost dez­bă­tută într‑o șe­dință a aso­ci­a­ției de pro­pri­e­tari a com­ple­xu­lui re­zi­den­țial. Re­zul­ta­tul a fost că 90% din­tre pro­pri­e­tari au spus că e o chel­tu­ială su­pli­men­tară inu­tilă pen­tru că știu ei pre­cis că fir­mele de sa­lu­bri­tate duc plas­ti­cul, hâr­tia și me­ta­lul tot la groapa de gu­noi. Și de ce să chel­tuim noi bani pe ceva ce n‑are rost?

N‑ar fi chiar com­pli­cat să for­țezi un pic lu­cru­rile, ar fi în­de­a­juns să in­tro­duci o taxă su­pli­men­tară pen­tru pro­pri­e­ta­rii care nu co­lec­tează di­fe­ren­țiat de­șe­u­rile. Și după ce atingi acest obiec­tiv, o altă taxă pen­tru cei care nu le co­lec­tează co­rect. Pen­tru că nu poți să arunci borca­nul de za­cuscă plin de res­turi la de­șe­uri de sti­clă, tre­buie mă­car să‑l clă­tești un pic.

Iar la ca­pi­to­lul elec­tro­nice e jale. Eu am vrut să scap de un cup­tor elec­tric de­fect și mi‑a luat două zile și vreo cinci te­le­foane până am gă­sit firma care să‑l ia. Și a tre­buit să mă duc cu ma­șina și să mă în­tâl­nesc cu un nene pe o stradă din Bu­cu­rești ca să mi‑l ia. Câți sunt dis­puși să facă tot efor­tul ăsta când poți să pui apa­ra­tul de­fect la gunoi?

Co­rup­ția au­to­ri­tă­ți­lor lo­cale, legi în­căl­cate de că­tre so­ci­e­tă­țile care adună gu­no­iul, lipsa unei in­fras­truc­turi obli­ga­to­rii de co­lec­tare se­lec­tivă și dez­in­te­re­sul unei părți a po­pu­la­ției pen­tru pro­tec­ția me­diu­lui sunt ca­u­zele pen­tru care în Ro­mâ­nia se re­ci­clează doar 3% din de­șe­u­rile municipale.

Sursa: De ce sun­tem pe ul­ti­mul loc din Eu­ropa la re­ci­clare | Ro­ma­nia Libera


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.