Moartea Bucegilor

26 octombrie 2015

Peste nu mulți ani mun­ții Bu­cegi vor fi doar o amin­tire. Toată ames­te­că­tura asta de co­ca­lari, piți­poance, cor­po­ra­tiști și alte ca­te­go­rii so­ci­ale pen­tru care na­tura în­seamnă să urce cu ma­șina până în vâr­ful mun­te­lui ca să-și facă un sel­fie și să‑l pos­teze pe fa­ce­book sunt pre­tex­tul per­fect pen­tru im­be­cili ca Adrian Țu­țu­ianu să “cre­eze noi lo­curi de muncă” și “să dezvolte po­ten­ți­a­lul tu­ris­tic”. În spa­tele lui cli­en­tela po­li­tică își freacă deja mâi­nile la gân­dul pro­fi­tu­lui pe care‑l vor face de pe urma lu­cră­ri­lor de in­fras­truc­tură și din vân­ză­rile de mici și bere din vâr­ful muntelui.

Monta­ni­ar­zii vor fi go­niți din Bu­cegi, apoi din Pa­râng, apoi cine știe de unde. Și în­tre­ba­rea e: noi ce fa­cem? Stăm cu mâi­nile în sân și ne vă­i­că­rim? Sau fa­cem ceva con­cret ca să îm­pie­di­căm ne­no­ro­ci­rile as­tea? Sau cel pu­țin ca să avem con­ști­ința îm­pă­cată că mă­car am în­cer­cat… E o în­tre­bare foarte se­ri­oasă și aș­tept să-mi răs­pun­deți la ea.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. George

    nu mi‑a pla­cut de loc ar­ti­co­lul scris — re­por­ta­jul vi­deo este OK. De ce nu s‑ar face sta­tiuni tu­ris­tice? Toti va plan­geti ca bu­l­ga­rii stiu sa faca tu­rism si noi nu. Iar faza cu ca­te­go­ri­ile so­ci­ale enu­me­rate de tine prin­tre vi­zi­ta­tori, ma face sa cred ca esti un hip­s­ter obo­sit. Nu ai cum sa de­cizi tu, eli­tis­tule tu­rist montan, cine urca si cine co­bo­ara. Sunt de acord ca sunt enorm de multi ne­sim­titi care arunca gu­noaie pe ori­unde dar asta tine de ne­a­pli­ca­rea amen­zi­lor. Nica­ieri in lume nu sunt oa­me­nii nas­cuti ci­vi­li­zati. Ei sunt ci­vi­li­zati for­tat cu aju­to­rul amen­zi­lor. In­cearca sa arunci ceva pe jos intr‑o tara ci­vi­li­zata si vei ve­dea cam cat de mult te va us­tura, dupa care in­cearca sa nu o pla­testi si vei ve­dea cum se dub­leaza o data la 2 sap­ta­mani. Dupa ce vei plati o amenda de 500 Euro te asi­gur ca nu nu­mai ca nu mai arunci ni­mic pe jos, ci vei strange si gu­noa­iele de langa tine pen­tru a nu fi amen­dat din nevinovat.

    • Sorin Sfirlogea

      S‑o luăm pe puncte:
      1. Am greșit pu­nând eti­chete pe vi­zi­ta­tori. Ca să-mi de­mon­strezi că nu e co­rect, mi-ai pus și tu o eti­chetă. Foarte inteligent…
      2. Eu nu vreau să de­cid cine urcă. Ori­cine e bi­ne­ve­nit. Dar nu vreau să fie mu­tat cir­cul tal­cio­cu­ri­lor în ul­ti­mele col­țuri de na­tură pe care le mai avem. Cine vrea să urce mun­tele să-și pună niște bo­canci în pi­cioare și-un ruc­sac în spate și e bi­ne­ve­nit. Dacă e ci­vi­li­zat, firește.
      3. Pro­pun să în­ce­pem prin a amenda pe toți ro­mâ­nii cu 500 de euro, pre­ven­tiv. Pen­tru că doar așa se educă oa­me­nii. Prin pe­depse. Edu­ca­ția de la pă­rinți nu e va­la­bilă. Mișto gân­dire ai, ce să zic…
      4. Po­ves­tea aia cu amenda care se dub­lează la 2 săp­tămâni e basm. Nu există așa ceva, e doar o exa­ge­rare ridicolă.
      5. Ar­ti­co­lul nu ți‑a plă­cut DELOC. De­loc în­seamnă nici un pic. De loc se spune când ceva ce ține de un anu­mit loc. Gra­ma­tică ele­men­tară, fir-ar ea…
      6. Se spune: pen­tru a nu fi amen­dat ne­vi­no­vat. Nu există ex­pre­sia a fi amen­dat DIN nevinovat.

  2. alex

    Ac­ce­sul pe ast­fel de dru­muri tre­buie ta­xat cu cel pu­tin 50 de lei. Sa urci cu ma­sina in varf de munte este un pri­vi­le­giu, nu un drept.

  3. Iuliana

    Cor­po­ra­tisti? se­rios? Oare cel care a scris ar­ti­co­lul in­te­lege ce in­seamna? Cum i‑ati iden­ti­fi­cat in­tre cei care urca pana in varf cu ma­sina? Aveau cra­vata? si lap­top la ve­dere? Scria pe 1/3 din­tre ma­si­nile par­cate la pia­tra arsa cor­po­ra­tia din care fa­ceau parte?(2/3 = pi­ti­poance + cocalari).

    • Dorin Golan

      Pe la 21:20 (in fil­mare) apare un in­di­vid cu ceafa lata ce pare ca nu poate res­pira de­cat pe gura ce se chi­nuie fara vi­zi­bil suc­ces sa faca o poza cu te­le­fo­nul. Asta si­gur o fi vreun scri­i­tor sau poet, ca un ade­va­rat cor­po­ra­tist nu s‑ar po­ticni cu so­cial me­dia. Mul­tu­mim ca ne-ati aju­tat sa dez­le­gam misterul.

  4. Vasile Joanta

    Am ur­cat mun­tii Bu­cegi in lung si in lat pe tim­pul co­pi­la­riei si adols­cen­tei mele la Bra­sov. Am bla­mat si noi la acea vreme pan­to­fa­ri­in­car eo­cu­pau lo­cu­rile de dor­mit ur­cand cu ma­sina, iar noi am dor­mit de re­gula pe mese si sub mese pe ci­ment, pen­tru ca iu­beam mun­tii Bu­cegi. Cred ca Bu­ce­gii pot fi sal­vati doar daca vor fi con­si­de­rati re­zer­va­tie na­tu­rala si vor fi in­chisi tra­fi­cu­lui auto. In acest sens un ONG sau o alta or­ga­ni­za­tie ar pu­tea porni o lupta la care ader din start.

  5. Mihai

    daca muti, da­rami Sfin­xul, ai pier­dut mu­tat esen­ti­a­lul — 80% din oa­meni vin acolo pen­tru Sfinx, si ce a fost acesta odata, e ca si cum dis­trugi ocea­nul sa faci un ho­tel-ac­va­riu langa.

  6. Turism

    Au­to­ri­ta­tile si oa­me­nii care iau bani de­geaba prin mi­nis­tere ar tre­bui sa pro­te­jeze natura …


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.