În sfârșit liniște?

12 noiembrie 2015

Cred că e jale mare prin anu­mite zone ale pre­sei — An­te­nele, B1TV, Ro­mâ­nia TV și toate fi­țu­i­cile as­tea care de di­mi­neața până seara co­men­tează verzi și-us­cate la co­manda pa­tro­ni­lor și a ce­lor care dau bani. Una din sur­sele lor de zil­nică in­spi­ra­ție era ine­pu­i­za­bila lo­go­ree a lui Ponta, iro­ni­ile gra­tu­ite și ră­u­tă­țile adre­sate unora și al­tora. Pe­ri­oada de glo­rie a fost cu­plul Ponta-Bă­sescu, când se pu­tea scoate un “ziar” doar din schim­bu­rile de re­plici în­trei cei doi in­di­vizi. Ve­ni­rea lui Iohan­nis a cam stri­cat treaba, iar acum ima­gi­nați-vă ce tă­cere asurzi­toare în­tre cu­plul Iohan­nis-Cio­loș. Des­pre ce naiba mai scriu oa­me­nii ăștia?

Mă în­gro­zesc dez­vă­lu­i­rile des­pre ma­ni­pu­lă­rile fă­cute de ma­dam Udrea prin presă, deși nu sunt chiar o sur­priză. Mă gân­deam că po­li­ti­cie­nii fac asta, dar când afli cu su­biect și pre­di­cat cum fă­ceau nu poți să nu te gân­dești la efec­tele pe care le au asu­pra oa­me­ni­lor. Câtă lume o fi fi­ind spă­lată pe cre­ier după ani lungi de zile în care presa așa a arătat?

Și mi se pare că e mo­men­tul po­tri­vit să mai spun o dată: ar tre­bui să se­pa­răm jur­na­lis­mul de ta­blo­ide. Nu mă re­fer doar la ta­blo­idele cu ve­dete, ci la toate pu­bli­ca­ți­ile care nu res­pectă re­gu­lile jur­na­lis­mu­lui. Nu le in­ter­zice ni­meni, dar să aibă o eti­chetă dis­tinctă: ăsta nu este ziar, ci o pu­bli­ca­ție de opi­nii spon­so­ri­zate. Și să fie ta­xate di­fe­rit. Ești jur­nal, îți ve­ri­fici in­for­ma­ți­ile și nu pre­zinți de­cât fap­tele în sine, fără in­ter­pre­tări și ana­lize? Ok, ta­xa­rea este foarte mică pen­tru că faci un ser­vi­ciu so­ci­e­tă­ții și efor­tul im­par­ți­a­li­tă­ții este mare. Ești ta­bloid care aleargă după sen­zațio­na­lisme și pu­blici ar­ti­cole păr­ti­ni­toare, con­ținând opi­nii plătite de ci­neva? Ok, dar te ta­xez cu 80% din pro­fit, pen­tru că nu faci nici un efort real de a fi im­par­țial și nu aduci un ser­vi­ciu so­ci­e­tă­ții, ci unui grup de interese.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.