În căutarea adevărului pierdut

29 martie 2016

Sunt multe de în­drep­tat în le­gă­tură cu pă­du­rile Ro­mâ­niei. Pro­ble­mele nu sunt sim­ple, iar so­lu­ți­ile ne­ce­sită pro­fe­sio­na­lism, timp și bani. Dar, mai pre­sus de orice, ne­ce­sită o in­for­mare co­rectă a noas­tră a tu­tu­ror, ca să nu in­ven­tăm false pro­bleme și să creăm o ima­gine de­for­mată asu­pra re­a­li­tă­ți­lor. Din pă­cate în pri­vința asta avem mult de su­fe­rit, căci des­pre pă­dure — și mai ales des­pre pă­du­rea de stat — scriu fel și fel de per­soane, iar unele chiar ha­bar n‑au des­pre ce vor­besc. Jur­na­lis­mul fă­cut după ure­che nu e ceva nou în pe­i­sa­jul ro­mâ­nesc. Cu­ren­tul are însă un me­rit de­o­se­bit: ei când dau cu mu­cii în fa­sole o fac în stil mare. Ar­ti­co­lul de mai jos e o do­vadă elocventă.

Ce e ade­vă­rat din ce se spune în ar­ti­col? Că sis­te­mul in­for­ma­tic ERP Cha­risma e com­plet ne­func­țio­nal în Rom­silva. Că im­ple­men­ta­rea sa a fost un eșec major.

Ce nu e ade­vă­rat? S‑o luăm pe puncte:

  • că sis­te­mul ar fi tre­buit să per­mită an­ga­ja­ți­lor din toate uni­tă­țile sil­vice să in­ven­ta­ri­eze fon­dul fo­res­tier pe ca­te­go­rii și co­duri bine de­fi­nite — nici vorbă de așa ceva, in­ven­ta­rul fon­du­lui fo­res­tier o altă mân­care de pește și nu e atri­bu­ția RNP, iar ame­na­ja­men­tele sil­vice (dacă la alea se re­feră zia­ris­tul) nu se fac prin in­ter­me­diul unui ERP
  • că sis­te­mul ar fi tre­buit să îm­bu­nă­tă­țească ac­ce­si­bi­li­ta­tea fon­du­lui fo­res­tier, în co­re­la­ție cu me­to­dele și teh­no­lo­gi­ile mo­derne de ex­ploa­tare a lem­nu­lui, res­pec­tând ce­rin­țele de pro­tec­ție a me­diu­lui — altă aiu­re­ală, nici un soft din lume nu poate face ac­ce­si­bi­li­za­rea pă­du­rii, pen­tru asta ai ne­voie de dru­muri forestiere
  • că Rom­silva a achi­tat un mi­lion de do­lari pen­tru un sis­tem in­for­ma­tic care nu func­țio­nează, fără ca pre­ju­di­ciul să fi fost re­cu­pe­rat de că­tre con­du­ce­rea re­giei — ero­nat și ten­den­țios, pen­tru că orice jur­na­list care se in­forma co­rect ar fi aflat că im­ple­men­ta­rea face obiec­tu­lui unui pro­ces care a fost deja câști­gat de Romsilva
  • că Rom­silva vrea să nu știm câte pă­duri avem — stu­pid, știm foarte bine ce pă­duri avem, iar da­tele sunt ofi­ci­ale și bi­ne­cu­nos­cute, nu avem ne­voie de nici un ERP pen­tru asta.
  • că toată ad­mi­nis­tra­rea Rom­silva se face cu cre­io­nul pe hâr­tie și cu aba­cul — Rom­silva are de multă vreme un sis­tem in­for­ma­tic re­la­tiv func­țio­nal, nu cel mai fai­mos din lume și care ne­ce­sită o mo­der­ni­zare ur­gentă, dar în nici un caz cu so­lu­ții de tip Charisma.

Nu știu cine e Ale­xan­dru Pa­nait, au­to­rul aces­tui ar­ti­col. Dar ar face bine ori să în­vețe jur­na­lism se­rios ori să se apuce de alt­ceva. Că de ne­pro­fe­si­o­niști și de dez­in­for­ma­tori nu du­cem dorul.

Ci­tește: ROMSILVA a plătit un mi­lion de do­lari ca să NU știm câte pă­duri are România


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Buculei Nucu Sorin

    To­tusi de ce atat de tar­ziu ati in­ce­put sa dati re­plici aces­tei pa­ra­noia ge­ne­ra­li­zate ‚co­mise de toti care vad dar nu pri­cep ni­mic ?! De ce nu i‑ati dat in ju­de­cata pen­tru ca­lomnie , si sunt sute si mii ‚pe acesti pa­fa­risti ne­tre­b­nici? Ce ati as­tep­tat zeci de ani ? S‑a creat o “opi­nie” to­tal ne­fa­vo­ra­bila fata de cor­pul sil­vic. Si to­tusi tre­buie o pri­me­nire ge­ne­rala in sec­to­rul sil­vic! S‑a ta­cut prea muult timp iar ta­ce­rea e un ras­puns , dar nu fa­vo­ra­bil ce­lui ce tace sim­tindu-se cu musca pe caciula !


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.