La Rio nu e pe bani

16 iulie 2016

Si­mona Ha­lep zice:

Re­gret să vă anunţ că am de­cis că nu voi par­ti­cipa la Jo­cu­rile Olim­pice de la Rio.

Iar eu mă în­treb: re­gretă că ne anunță sau re­gretă că nu par­ti­cipă? Pen­tru că dacă re­gretă că nu par­ti­cipă e una, iar dacă re­gretă că ne anunță, e alta. În orice caz, în am­bele va­ri­ante, se poate spune că nu prea dă doi bani pe Ro­mâ­nia, deși face multă pa­radă pe ches­tia asta. Am mai spus‑o și o re­pet: nu e nici o pro­blemă dacă o doare în cur de țara din care pro­vine, pen­tru că țara n‑a con­tri­buit cu ni­mic la suc­ce­sul ei ca spor­tivă. Tot ce pre­tind e să re­cu­noască des­chis că o in­te­re­sează doar ba­nii și glo­ria per­so­nală și să nu mai mintă că se simte în­cu­ra­jată când ro­mâ­nii o sus­țin. Atât.

Cât des­pre drep­tul ei de a‑și se­cu­riza să­nă­ta­tea, am câ­teva co­men­ta­rii. Ob­serv că atunci când miza a fost ca­riera spor­tivă adu­că­toare de bani și‑a asu­mat ris­cul unei ope­ra­ții de mi­c­șo­rare a sâ­ni­lor (care bă­nu­iesc că nu e chiar mic), dar când miza a fost re­pre­zen­ta­rea Ro­mâ­niei nu-și asumă ris­cul mult mai mic al con­trac­tă­rii unei boli care nici nu e atât de gravă. Ni­meni n‑a mu­rit de Zika, în cel mai rău caz iei boala și apoi îți trece — au fost ra­por­tate câ­teva morți din ca­uza unor com­pli­ca­ții pe fon­dul unor pro­bleme me­di­cale mult mai grave. Ceea ce nu e ca­zul du­du­iei Si­mona. Sin­gu­rele ris­curi ma­jore sunt pen­tru fe­me­ile gra­vide care con­trac­tează boala, pen­tru că vi­ru­sul poate afecta dezvol­ta­rea fă­tu­lui. Din nou, nu e ca­zul Si­mo­nei Ha­lep. Deci po­ves­tea cu Zika e un pretext.

Domni­șoara Ha­lep n‑are chef să meargă la Rio, pen­tru că nu e pe bani și nici n‑are poftă să-și mai ia niște bă­tăi pe-acolo. Așa că re­gretă să ne anunțe. Ar fi pre­fe­rat să nu tre­bu­iască să se jus­ti­fice în fața noastră.

PS Dacă vreți să aflați de­ta­lii des­pre vi­ru­sul Zika, le gă­siți aici. E o sursă de in­for­ma­ții de încredere.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.