Cine poartă vina atentatelor din Franța? Francezii.

21 iulie 2016

In­ter­vi­e­vat de un jur­na­list ita­lian — Luca Ste­in­mann de la Il Gi­or­nale — Ab­de­l­ka­der Sa­do­uni, ima­mul suu­nit din cen­trul Ni­sei, de­clară că dacă există aten­tate, e vina fran­ce­zi­lor. Am fă­cut o tra­du­cere a unei părți a ar­ti­co­lu­lui, ca să ve­deți cum gân­dește un imam care trece drept moderat.

 

Re­por­ter: Nisa este ca­pi­tala eu­ro­peană a com­ba­tan­ți­lor stră­ini. Mai bine de o sută de ti­neri din co­mu­ni­ta­tea mu­sul­mană din Nisa sunt ple­cați în Si­ria. Cum ex­pli­cați acest fe­no­men, dvs care sun­teți un punct de re­fe­rință al aces­tei comunități?

Ab­de­l­ka­der Sa­do­uni: Pe par­cur­sul ul­ti­mi­lor ani am asis­tat cu re­gu­la­ri­tate la ple­ca­rea că­tre Si­ria a nu­me­roși ti­neri mu­sul­mani din Nisa, unii în­so­țiți de so­ții și co­pii. În cea mai mare parte a ca­zu­ri­lor aceste per­soane be­ne­fi­ciau de ce­tă­țe­nia fran­ceză și de tot con­for­tul mo­dern. Și to­tuși au de­cis să lase to­tul pen­tru a lua parte la un con­flict ar­mat ce pe­ri­cli­tează viața lor și a fa­mi­li­i­lor lor. Asta do­ve­dește eșe­cul po­li­ti­ci­lor fran­ceze re­fe­ri­toare la islam. […]

După pă­re­rea mea si­tu­a­ția mu­sul­ma­ni­lor din Franța este prin­ci­pa­lul fac­tor care îm­pinge nu­me­roși ti­neri să meargă să se bată. Atât timp cât mos­che­ele vor fi atât de pu­ține, cât con­stru­i­rea lor va ne­ce­sita pro­teste și cât mu­sul­ma­nii vor fi dis­cri­mi­nați, vom avea ge­nul acesta de reacții. […]

Re­por­ter: Acu­zați deci sis­te­mul fran­cez că e res­pon­sa­bil de ex­plo­zia ji­ha­dis­mu­lui ar­mat. Nu cre­deți că și co­mu­ni­ta­tea mu­sul­mană are o parte din responsabilitate?

Ab­de­l­ka­der Sa­do­uni: Pro­blema co­mu­ni­tă­ții mu­sul­mane re­zidă în fap­tul că nu-și gă­sește lo­cul în in­te­ri­o­rul so­ci­e­tă­ții fran­ceze. Franța este o țară laică, care se opune pro­mo­vă­rii re­li­giei și ma­ni­fes­tă­ri­lor pu­blice ale aces­teia. Ac­ționând ast­fel, isla­mul este me­reu îm­pins într-un colț, mu­sul­ma­nii sunt dis­cri­mi­nați, ata­cați pen­tru sim­plul mo­tiv că vor să-și prac­tice con­vin­ge­rile. Pro­blema nu e co­mu­ni­ta­tea mu­sul­mană, ci lipsa vo­in­ței de a i se acorda spa­țiu în societate. […]

Prin­ci­piul lai­ci­tă­ții va fi just atunci când va ga­ranta li­ber­ta­tea prac­ti­că­rii cul­tu­lui pen­tru toți. Asta nu se în­tâm­plă în acest mo­ment. Lai­ci­ta­tea de azi e un ex­tre­mism care tinde să era­di­cheze toate re­li­gi­ile. Creș­ti­nii s‑au adap­tat, mu­sul­ma­nii re­fuză pen­tru că e nedrept.

 

Re­gret foarte tare că re­por­te­rul nu l‑a în­tre­bat pe imam de ce au ve­nit în Franța mu­sul­ma­nii dacă lai­ci­ta­tea so­ci­e­tă­ții e așa de de­ran­jantă. Și mai ales de ce con­ti­nuă să vină, deși fra­ții lor se duc în Si­ria să lupte de par­tea ISIS exact pen­tru că Franța e o țară de ra­hat pen­tru mu­sul­mani. Ade­vă­rul este evi­dent: dacă sunt lă­sați să trans­forme Franța într‑o țară mu­sul­mană, nu vor mai fi aten­tate. Vor trăi toți într‑o Sha­ria fericită.

Mă tem că nu există so­lu­ții de­mo­cra­tice și plă­cute pen­tru pro­blema mu­sul­mană. Nu pen­tru că nu le-am pu­tea ima­gina în Eu­ropa. Ci pen­tru că ei nu vor ac­cepta ni­mic mai pu­țin de­cât isla­mi­za­rea noastră.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.