Bine‑i să fii pădurar

3 ianuarie 2017

Mă gân­desc să scriu câ­teva cu­vinte des­pre me­se­ria de pă­du­rar, s‑o ex­plic ce­lor care știu mai pu­ține des­pre asta și mi-am adus aminte că erau niște me­lo­dii po­pu­lare pe tema asta. Și mi-am zis că ar fi bine să mă do­cu­men­tez pu­țin des­pre cum se vede pro­fe­sia asta re­flec­tată prin mu­zica po­pu­lară. Eu îmi amin­team că era o me­lo­die care avea niște ver­suri cu “bine‑i să fii pă­du­rar”, așa că am dat o că­u­tare pe Go­o­gle și am dat peste cu to­tul alt­ceva: su­ro­rile Toa­der (cine-or fi as­tea???) lă­lă­iesc un fel de me­lo­die pse­udo-po­pu­lară care poartă acest titlu.

Am as­cul­tat ver­su­rile, să văd ce zic. Și m‑am șo­cat. În esență este vorba des­pre cum să tai pă­du­rea, s‑o faci scân­duri și s‑o vinzi, dar să nu uiți să‑i faci parte și șe­fu­lui de post, “ca să-ți faci un rost în lume”. Acuma eu nu‑s vreun naiv care-și ima­gi­nează că ast­fel de lu­cruri nu se în­tâm­plă și nici nu‑s sta­tis­ti­cian ca să vă spun cât de mulți pă­du­rari gân­desc așa (trag nă­dejde că pu­țini!), dar ceea ce mă șo­chează este to­nul op­ti­mist și con­des­cen­dent al pie­sei. De fapt, ceea ce ni se trans­mite prin me­lo­die e că “păduraru‑i ho­țo­man” și că e ok să fie așa.

Păi, măi oa­meni buni, dacă asta e con­cep­ția ro­mâ­nu­lui de rând, că pă­du­rea e ceva ce tre­buie jec­mă­nit, să ne mai mi­răm că există tă­ieri ilegale?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.