Dragnea minte. De ce e grav.

10 ianuarie 2017

Link-ul de mai jos vă duce la o ana­liză fă­cută de Factual.ro, un site unde sunt ana­li­zate de­cla­ra­ți­ile pu­blice fă­cute de po­li­ti­cieni, pen­tru a ve­ri­fica va­li­di­ta­tea și one­s­ti­ta­tea lor. Ana­liza res­pec­tivă stu­di­ază de­cla­ra­ția lui Drag­nea des­pre așa-zisa ga­ură de 10 mi­li­arde din bu­get și, dacă aveți răb­dare să o ci­tiți, de­mon­strează că:

  1. Nu este ile­gal ca ve­ni­tu­rile la bu­get să fie mai mici de­cât ceea ce era „es­ti­mat pe hâr­tie” — deci nici vorbă de vreo ilegalitate.
  2. Di­fe­rențe în­tre ve­ni­tu­rile es­ti­mate la ul­tima rec­ti­fi­care bu­ge­tară și ve­ni­tu­rile la 31 de­cem­brie au exis­tat în­tot­dea­una și cea de anul ăsta nu este nici pe de­parte atât de mare — deci nu e ni­mic scan­da­los și fără pre­ce­dent, așa cum pre­tinde Dragnea.
  3. O ast­fel de si­tu­a­ție nu poate să afec­teze bu­ge­tul pen­tru anul 2017 pen­tru că bu­ge­tele de stat sunt anu­ale și nu pot fi re­por­tate de pe un an pe al­tul — deci ba­nii aceștia nu pu­teau să se ducă în „alte lu­cruri bune”, așa cum în­cearcă să su­ge­reze li­de­rul PSD.

Li­viu Drag­nea nu este de­loc străin de func­țio­na­rea bu­ge­tu­lui de stat. El știe foarte bine că afir­ma­ți­ile lui sunt false, ceea ce în­seamnă că minte cu bună ști­ință. De ce o face? Cred că are ne­voie să în­tre­țină un soi de ură a vo­tan­ți­lor PSD îm­po­triva teh­no­cra­ți­lor și a sus­ți­nă­to­ri­lor lor, clasa de mij­loc a Ro­mâ­niei. Ura aceasta pune o pre­siune so­ci­ală pe toți cei care se îm­po­tri­vesc pla­nu­ri­lor pe­se­diste, ac­ționând ca un cio­can po­li­tic: sunt mai mulți cei care ne sus­țin de­cât cei ce ni se împotrivesc.

Dom­nu­lui Drag­nea ar tre­bui să i se rea­min­tească însă un cal­cul sim­plu: 45% vo­turi câști­gate din 40% elec­tori pre­zenți la vot în­seamnă 18% din po­pu­la­ția cu drept de vot a Ro­mâ­niei. Asta e toată sus­ți­ne­rea. Res­tul de 82% nu și‑i poate aroga. Fap­tul că o mi­no­ri­tate a ajuns să ne im­pună bor­fași în frun­tea ță­rii e vina ex­clu­sivă a ce­lor ce nu s‑au dus să voteze.

Dar min­ciu­nile lui Drag­nea sunt grave și din alt punct de ve­dere. Min­ciu­nile ge­ne­rează alte min­ciuni. Până când min­ciuna de­vine re­gula, nu ex­cep­ția. Așa au luat‑o razna lu­cru­rile și pe tim­pul co­mu­nis­mu­lui: min­ciuni peste min­ciuni, de­bi­tate fără ru­șine, con­ti­nuu, până când tot ceea ce se spu­nea la nivel ofi­cial nu era de­cât o min­ciună. Oa­me­nii s‑au obiș­nuit cu asta și la un mo­ment dat nici nu mai con­si­de­rau nor­mal să spună ade­vă­rul. Ale­ge­rile din ’46 au fost fu­rate de co­mu­niș­tii spri­ji­niți de so­vi­e­tici, gos­po­da­rii har­nici din sate erau chia­buri ne­mer­nici, pu­tu­ro­șii sa­tu­lui erau de ori­gine să­nă­toasă, pla­nu­rile cin­ci­nale erau fă­cute doar pe hâr­tie, pro­duc­ți­ile la hec­tar erau mă­slu­ite, ra­por­tă­rile erau din bu­rtă. Cu tim­pul min­ciuna a de­ve­nit normalitatea.

Asta e lu­mea spre care ne în­dreaptă po­li­tica PSD, în frunte cu Drag­nea. O lume a fal­su­lui, în care ni se spun min­ciuni fru­mos am­ba­late pen­tru ca ei să poată să-și im­pună su­pre­ma­ția asu­pra ba­ni­lor pu­blici, fără teama că vor fi aduși vreo­dată în fața justiției.

Ci­tește: Li­viu Drag­nea des­pre „ga­ura” din bu­ge­tul gu­ver­nu­lui Cio­loș — Fac­tual | Ade­vă­rul din politică


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.