3 hectare de pădure pe oră

5 martie 2017

Pre­cis ați au­zit in­for­ma­ția asta cu­tre­mu­ră­toare cum că în Ro­mâ­nia se taie 3 hec­tare de pă­dure pe oră. Dați-mi voie să vă con­firm: așa e, ba chiar mai rău! Am și do­vada aces­tui mă­cel ini­ma­gi­na­bil. Să fa­cem un mic calcul.

În Ro­mâ­nia există cam 6 mi­li­oane de hec­tare de pă­dure. Ci­clul de ex­ploa­tare me­diu al pă­du­ri­lor ro­mâ­nești este pe la 120 de ani. Deci dacă avem 6 mi­li­oane de hec­tare pe care vrem să le tă­iem în 120 de ani, ca să păs­trăm o con­ti­nu­i­tate a eco­sis­te­me­lor fo­res­ti­ere, dar să be­ne­fi­ciem și eco­no­mic de lemn, în­seamnă că pu­tem să tă­iem în me­die 50.000 de hec­tare pe an.

Un an are 365 de zile. Un cal­cul sim­plu ne arată că 50.000 de hec­tare îm­păr­țite la 365 de zile în­seamnă 137 de hec­tare ex­ploa­tate pe zi.

O zi are 24 de ore. Deci pu­tem să ex­ploa­tăm 137 hec­tare : 24 de ore, adică 5,7 hec­tare pe oră!

Stai pu­țin. Cum? Noi ex­ploa­tăm 3 hec­tare pe oră deși am pu­tea ex­ploata 5,7 hec­tare pe oră? Păi, unde e mă­ce­lul ini­ma­gi­na­bil? Doar în min­tea noas­tră de inși dez­in­for­mați care nu ve­ri­fică lo­gica ele­men­tară a ceea ce citesc?

P.S.

De fapt cal­cu­lul co­rect ar tre­bui să țină cont că nu lu­crăm de­cât vreo 250 de zile pe an și 8 ore pe zi, adică 2.000 ore pe an. Dacă îm­păr­țim 50.000 de hec­tare la 2.000 de ore de muncă pe an, în­seamnă că prac­tic pu­tem să tă­iem 25 de hec­tare pe oră. QED.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Horia Zugravu

    Erai pu­tred.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.