Cu verdele‑n sus

30 martie 2017

După cum pro­ba­bil ați bă­gat de seamă, s‑a um­plut in­ter­ne­tul de poze și ar­ti­cole des­pre plan­ta­tul de pu­ieți în Ro­mâ­nia. E nor­mal, e luna pă­du­rii și vre­mea pen­tru îm­pă­du­ri­rile de pri­mă­vară. Cu mic, cu mare, lu­mea iese să sape gropi și să-și arate ata­șa­men­tul față de na­tură. Lu­cru foarte lă­u­da­bil. Iar în frun­tea mul­ți­mi­lor se gă­sesc ONG-urile. E mo­men­tul ăla din an când se pot arăta utile, pu­bli­când ar­ti­cole și anun­țând cam­pa­nii de îm­pă­du­rire. Ci­neva tre­buie să facă și treaba asta. Deci cu surle și trâm­bițe, prin ne­nu­mă­rate site-uri și pos­tări pe re­țe­lele so­ci­ale, oen­giș­tii ne in­vită să ne în­fră­țim din nou cu co­drul. Plantând.

Acuma treaba asta cu plan­ta­tul are și ea un chi­chi­rez al ei. Nu e su­fi­cient să ai oen­giști, vo­lun­tari, hâr­lețe și un te­ren de plan­tat. Mai tre­buie ceva. Pu­ie­ții. Îi știți? Ăia care se pun cu ver­dele în sus. Și e ne­voie de 3–4 mii de pu­ieți pen­tru fi­e­care hec­tar plan­tat. Însă ni­meni nu po­ves­tește de unde apar mi­ra­cu­los pu­ie­ții ăș­tia pe care în­tre­gul nos­tru po­por îi plan­tează cu mult spor. E clar că vo­lun­ta­rii nu vin cu ei de-acasă. ONG-urile sunt cele care îi pun la dis­po­zi­ție, dar nici ele nu po­me­nesc de unde îi au. I‑or fi gă­sit la ma­ga­zin? I‑au cres­cut ei în ghivece?

Bi­ne­în­țe­les că nu. Pu­ie­ții fo­res­ti­eri au un sin­gur pro­du­că­tor în Ro­mâ­nia, iar ăla e Rom­silva. Așa că ONG-urile vin la această in­sti­tu­ție și cer pu­ieți, iar Rom­silva le dă. Gra­tis. Și pe urmă, în mod stra­niu, toți uită să men­țio­neze în mi­nu­na­tele lor ar­ti­cole în care se la­udă că au plan­tat mii și zeci de mii de pu­ieți că aceștia au fost puși la dis­po­zi­ție de sil­vi­cul­tori. Care nu i‑au cu­les din pă­dure, ci au se­mă­nat în pe­pi­ni­ere, au re­pi­cat și timp de 3–4 ani au în­gri­jit acești pu­ieți pen­tru ca niște oră­șeni pre­cum noi să pu­tem să‑i plan­tăm și să ne în­chi­puim că fără noi nu se salva planeta.

Și după ce trece luna pă­du­rii, o să ne amin­tim ia­răși de ei și o să‑i în­ju­răm că ne-au dis­trus pă­du­rile. No­roc cu ONG-urile as­tea care mai plan­tează câte ceva.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Ungureanu Dumitru

    So­fism!


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.