Noi doborâturi de vânt

3 iulie 2017

În ju­de­țul Su­ceava vi­je­li­ile de zi­lele tre­cute au pus la pământ ar­bori de mo­lid în vo­lum de peste 120.000 mc. În to­tal au fost afec­tate peste 30.000 de hec­tare de pă­dure, din care 82 de hec­tare sunt do­bo­râ­turi în masă. Adică n‑a mai ră­mas ni­mic în picioare.

La toamnă să nu vă prind că pos­tați pe Fa­ce­book poze din zo­nele as­tea ca să spu­neți că au de­fri­șat sil­vi­cul­to­rii, da?

Ci­tește: Peste 30.000 de hec­tare de pă­duri afec­tate de vân­tul puternic


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Gheorghe Roman

    Ade­va­rul e atat de sim­plu in­cat MINTEA nu‑l poate pricepe!

  2. Ungureanu Dumitru

    Cred că ast­fel de ”iro­nii ieftine” nu sunt de loc fa­vo­ra­bile bre­slei noas­tre. Dacă nu ne vom asuma unele res­pon­sa­bi­li­tăți pen­tru cele ”ce au fost să se pe­treacă în anii de de­mult”, după cum spu­nea un cro­ni­car, nu vom pu­tea re­clă­dii o ima­gine re­ală și in­te­re­santă, așa cum este me­se­ria de sil­vi­cul­tor. Într‑o țară în care o do­bo­râ­tură de vânt este pri­vită încă, ca o mană ce­rească, de că­tre toți cei care tră­iesc din ”co­mer­țul ”cu lemn, e greu să vor­bești de sil­vi­cul­tură ve­ri­ta­bilă. Poate in­te­re­sant era să pri­vim ima­gi­nea de mai sus și să o ana­li­zăm pro­fe­sio­nal, pen­tru că ea spune mult mai multe de­cât și-ar ima­gina ”ăia cu de­fri­șările”, nu­mai că ”ăia” nu tre­buie să dea so­co­telă pen­tru mo­dul cum a fost con­dus acel ar­bo­ret, cum au fost con­duse ar­bo­re­tele din jur. ”Ăia” nu au treabă cu den­si­ta­tea, zvel­te­țea, di­na­mica struc­tu­rală… Nu pu­tem glu­mii veș­nic că ”ăia” nu știu ter­me­nii pro­fe­sio­nali spe­ci­fici sil­vi­cul­tu­rii, dar nici nu se va pu­tea glu­mii pe seama noas­tră, dacă în ana­li­zele noas­tre vom face tri­mi­tere mai des la Shan­non, Lo­renz, Gini etc., vom as­culta și res­pecta pe cei câ­țiva sil­vi­cul­tori care mai fac cer­ce­tare fo­res­ti­eră în Ro­mâ­nia, pe cei care-și fac me­se­ria cu ri­goare și mo­des­tie. Nu vom pu­tea re­zista prea mult, aco­pe­rin­dui pe cei care ”con­fundă” tă­ie­rea rasă cu tă­ie­rea pro­gre­sivă de­fi­ni­tivă (cu bună ști­ință n‑am spus tă­iere suc­ce­sivă). Hai­deți să nu dăm vina pe vânt! Adap­ta­rea la schim­bă­rile cli­ma­tice este deja o pre­o­cu­pare ve­che! Hai­deți să nu dăm vina pe cei care ges­tio­nează fon­dul fo­res­tier pri­vat, că și cel de stat nu arată prea bine! Hai­deți să ”pu­nem în lu­mină” sil­vi­cul­tori ai zi­le­lor noas­tre, care epa­tează doar prin re­zul­ta­tele lor profesionale.

  3. Gheorghe Roman

    Poze bune pen­tru aia cu „DEFRISARILE”

  4. Mihai Fediuc

    bu­cu­ria hotilor!


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.