#metoo

20 octombrie 2017

Dacă tot e vre­mea con­fe­siu­ni­lor pe tema hăr­țu­i­rii se­xu­ale, m‑am gân­dit să-mi aduc și eu con­tri­bu­ția la efor­tul ge­ne­ral al de­con­spi­ră­rii pră­dă­to­ri­lor. Nu­mai că eu am să mă uit la pro­blema asta dintr‑o altă per­spec­tivă. Nu e nouă, e doar ig­no­rată de ma­jo­ri­ta­tea ce­lor ce acum dez­bat subiectul.

Care va să zică lu­cru­rile stau cam așa: vor­bim des­pre in­te­rac­țiu­nile în­tre niște ani­male. Pen­tru că ul­tima oară când am ve­ri­fi­cat omul este un ma­mi­fer ce apar­ține reg­nu­lui ani­mal, chiar dacă a evo­luat enorm din punct de ve­dere in­te­lec­tual prin com­pa­ra­ție cu alte spe­cii. Asta în­seamnă că un­deva, deep down, există în fi­e­care in­di­vid o mai­muță care are in­s­tincte și por­niri pri­mi­tive. Am în­vă­țat să le stru­nim (mai mult sau mai pu­țin), dar prin com­pa­ra­ție cu cele peste 2 mi­li­oane de ani de când a apă­rut ge­nul Homo, din care ne tra­gem și noi, cei 6–700 de ani de când am de­ve­nit “ci­vi­li­zați” sunt ca o clipă. Mai­muța di­nă­un­trul nos­tru e încă bine-mersi, alive and kicking.

Asta în­seamnă că dacă pre­zinți unui băr­bat — să­nă­tos cli­nic și cu orien­tări he­te­ro­se­xu­ale — o fe­meie care își ex­pune mai mult de­cât e ca­zul sâ­nii și pi­cioa­rele, vei ob­ține în mod in­du­bi­ta­bil o re­ac­ție se­xu­ală pro­por­țio­nală cu as­pec­tul fi­zic al doam­nei. Ex­cep­tând ca­zu­rile ne­fe­ri­cite ale unor con­for­ma­ții cor­po­rale ine­ste­tice, băr­ba­ții din spe­cia Homo sa­piens răs­pund des­tul de prompt la nu­rii fe­me­i­lor. Si­gur, asta nu jus­ti­fică un com­por­ta­ment ne­ci­vi­li­zat față de du­duia în ca­uză. Sun­tem ci­vi­li­zați și tre­buie să știm să ne controlăm.

Pro­blema e nițel mai sub­tilă, însă. O fe­meie știe că prin dezgo­li­rea con­tro­lată a unor părți ale cor­pu­lui pro­duce o re­ac­ție se­xu­ală. Nu poți pre­tinde unui băr­bat să se uite la sâ­nii tăi ex­puși sau la pi­cioa­rele tale fru­moase dezgo­lite peste mă­sură și să se gân­dească la fru­mu­se­țea ta mo­rală. Știi bine la ce îi va zbura min­tea. Dar vrei să se ab­țină și să se com­porte ci­vi­li­zat. Fair enough.

Însă, forțându‑l să aibă gân­duri ero­tice și impunându‑i tot­o­dată res­tric­ția, nu cumva îl vrei de fapt ușor tor­tu­rat, do­rindu-te, râv­nindu-te și ab­ținându-se? Nu cumva chiar tu, fe­meie, îl hăr­țu­iești se­xual? Și niște în­tre­bări su­pli­men­tare: pu­teți nega că in­dus­tria mo­dei este ba­zată ade­sea pe se­xu­a­li­tate, pe stâr­ni­rea in­s­tinc­te­lor și pe se­duc­ția care de­rivă din asta? Nu cumva sun­tem ipo­criți? Nu cumva stâr­nim, pre­zu­mând re­ac­ția ani­ma­lică? Și, în ca­zul ăsta, cine e pră­dă­to­rul, cine e victima?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Madalina Hertioga

    Asa e. Doar nu de­geaba exista vorba aia faina ro­ma­neasca “boys will be boys”. Sau “mai, ani­ma­lule”. Nas­tu­rii sunt pro­blema noas­tra, man, nu edu­ca­tia si ma­ni­fes­ta­rea ra­por­tu­ri­lor de pu­tere. Hai ca am va­zut rosu in fata ochi­lor la tex­tul asta. #me­too, cu fer­moa­rul pana in gat

    • Sorin Sfirlogea

      Păi ai ra­tat poanta. In­di­vi­dul se ab­ține. Nu face ni­mic re­pro­ba­bil, e ci­vi­li­zat. Dar oare, în acest caz, în­ghi­țindu-și in­s­tinc­tele, nu a fost hăr­țuit se­xual? E o în­tre­bare, nu jus­ti­fi­ca­rea unui comportament.

    • Sorin Sfirlogea

      Adică, ce vreau să spun, nu există o li­mită și o mă­sură și de par­tea fe­me­i­lor? Se pot dez­brăca ori­cât de mult, mas­cu­lul e da­tor să în­dure și să tacă? Nu sună nițel a te­ro­ri­zare se­xu­ală pen­tru un (până la urmă) mamifer?

    • Sorin Sfirlogea

      🙂

    • Sorin Sfirlogea

      Și mai con­cret: nu ar tre­bui am­bele părți în dis­cu­ție să în­ce­teze să uti­li­zeze forța și se­xu­a­li­ta­tea pen­tru a sta­bili echi­li­bre ale pu­te­rii? Eu zic că da…


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.