La Cen­trul de în­gri­jire și asis­tență so­ci­ală Hâr­lău ino­va­ția și cre­a­ti­vi­ta­tea nu sunt în­cu­ra­jate. Deși lu­mea me­di­cală se află în dis­pe­rată ne­voie de noi me­tode de te­ra­pie și de abor­dări in­ven­tive, în această in­sti­tu­ție sunt ucise din fașă efor­tu­rile de­o­se­bite pe care o de­vo­tată în­gri­ji­toare le face pen­tru a arunca o lu­mină nouă asu­pra tra­ta­men­tu­lui de re­cu­pe­rare a per­soa­ne­lor han­di­ca­pate. Nu o să crezi ce au pu­tut să facă ma­na­ge­rii ires­pon­sa­bili ai aces­tui cen­tru! Vezi cum au dis­trus munca de cer­ce­tare a unui pi­o­nier al te­ra­piei me­di­cale, în­gri­ji­toa­rea Mariana!

Doamna Ma­ri­ana a ho­tă­rât să stu­dieze și să bre­ve­teze o me­todă ne­con­ven­țio­nală de în­gri­jire și asis­tență pen­tru un be­ne­fi­ciar — pen­tru co­mo­di­ta­tea ex­pri­mă­rii să‑l nu­mim Gogu — care su­fe­rea de un han­di­cap per­ma­nent a că­rui na­tură nu o vom dez­vă­lui din mo­tive de con­fi­den­ți­a­li­tate. Me­toda doam­nei Ma­ri­ana con­sta în hi­per­sti­mu­la­rea sen­zo­ri­ală a be­ne­fi­ci­a­ru­lui prin miș­cări un­du­i­toare de frec­vență me­die, exe­cu­tate în mod re­pe­tat, cu sco­pul de a‑l în­griji, asista și — de ce nu? — de a‑l vin­deca. In­ven­ti­vi­ta­tea de­o­se­bită a me­to­dei poate fi ob­ser­vată în do­cu­men­ta­rul de mai jos, parte a unui am­plu ma­te­rial științific.

Se poate ob­serva cu ușu­rință de­di­ca­ția cer­ce­tă­toa­rei, care exe­cută per­so­nal pro­gra­mul te­ra­pe­u­tic pen­tru a se asi­gura de re­u­șita sa. La cele 54 de pri­mă­veri ale sale, doamna Ma­ri­ana face do­vada unei de­o­se­bite pre­gă­tiri fi­zice și de­mon­strează prin cur­si­vi­ta­tea miș­că­ri­lor că a pre­gă­tit în­de­lung pro­ce­du­rile apli­cate, pro­ba­bil re­pe­tând în­de­lung acasă, în fața oglin­zii. Fap­tul că me­toda are suc­ces poate fi de­dus cu ușu­rință din fap­tul că Gogu fil­mează per­so­nal tra­ta­men­tul, semn că apre­ciază la justa va­loare efor­tul îngrijitoarei-cercetător.

Din pă­cate con­du­ce­rea cen­tru­lui și a di­rec­ției de să­nă­tate de la Iași s‑a do­ve­dit com­plet ob­tuză la ca­rac­te­rul de no­u­tate al aces­tei abor­dări, tră­gând con­clu­zia in­justă și ne­fon­dată că e vorba de un dans ero­tic, pre­să­rat pe ici-pe colo cu miș­cări las­cive de proastă ca­li­tate. Da, este ade­vă­rat că ochiul unui ne­spe­cia­list ar pu­tea fi or­bit de fru­mu­se­țea mlă­di­e­ri­lor aces­tui trup de fe­lină și ast­fel ar pu­tea că­dea în cap­cana unei re­gre­ta­bile con­fu­zii, dar oare nu ar tre­bui să pre­tin­dem aces­tor ma­na­geri de in­sti­tu­ții să aibă cu­noș­tin­țele pro­fe­sio­nale care să le per­mită o dreaptă ju­de­cată? Eu zic că da și o dată cu mine tre­buie să zică la fel toată lumea!

Încă un cuțit a fost în­fipt în spa­tele cer­ce­tă­rii me­di­cale ro­mâ­nești prin con­ce­di­e­rea doam­nei Ma­ri­ana. Ele­men­tele re­tro­grade și co­rupte din con­du­ce­rea in­sti­tu­ției au să­vâr­șit acest gest mi­șe­lesc mo­ti­vând că în fișa pos­tu­lui aces­tui exem­plar ca­dru me­di­cal nu scria nici mă­car de (ci­tez) “un dans or­to­dox” (am în­che­iat ci­ta­tul). Mi­șe­lia merge mai de­parte, afir­mându-se că deși există o te­ra­pie prin mu­zică (aha! iată cum ade­vă­rul în­cepe să iasă la lu­mină!), nu doamna Ma­ri­ana tre­buia să o facă. Și atunci vin și vă în­treb: da’ cine tre­buia? Papa Pius? Și-apoi ce e aia te­ra­pie prin mu­zică fără pu­țin dans? Peste poate, moncher!

Nu îmi rămâne de­cât să sper că la apro­pi­a­tele ale­geri par­la­men­tare doamna Ma­ri­ana va da do­vadă de ace­eași ra­țio­na­li­tate im­pe­ca­bilă prin vo­tul său, de ace­lași spi­rit de dis­cer­nământ și de ace­eași ra­fi­nată clasă in­te­lec­tu­ală pen­tru a pro­mova o clasă po­li­tică res­pon­sa­bilă și one­stă, după chi­pul și ase­mă­na­rea ei. Ast­fel vom pu­tea spera că vor fi pro­mo­vați noi oa­meni în ad­mi­nis­tra­ția in­sti­tu­ți­i­lor pre­cum cen­trul din Hâr­lău, care vor aduce un su­flu no­va­tor în ser­vi­ci­ile de asis­tența so­ci­ală și vor în­cu­raja ex­tin­de­rea aces­tor me­tode fu­tu­riste de tratament.

Acest ar­ti­col nu este alt­ceva un stri­găt de aju­tor dis­pe­rat, care do­rește să te mo­bi­li­zeze în sus­ți­ne­rea cer­ce­tă­rii ști­in­ți­fice me­di­cale ne­con­ven­țio­nale în ge­ne­ral și a doam­nei Ma­ri­ana în par­ti­cu­lar. Tot ceea ce tre­buie să faci este să dai un like pen­tru ca sus­ți­ne­rea ta să poată fi au­zită de o lume în­treagă. Dacă dai și un share, ca bo­nus Dum­ne­zeu va salva și un pui de focă (din ăia dră­guți, cu bo­ti­cul mus­tă­cios și umed…). Mul­țu­mesc în nu­mele ști­in­ței și al fa­u­nei mondi­ale și planetare!


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.