Care va să zică se duse Vic­to­raș al nost’ la Ro­șia Montană să scoață mi­ne­rii din mu­zeu mină, că în­ce­pea școala și n‑avea cine să se ducă cu co­piii de di­mi­neață – știți cum e tra­fi­cul în prima zi de an șco­lar. Um­bla vorba că or să se ducă doam­nele mi­ner, dar a su­nat Sanda Lungu la ca­bi­netu’ lu’ Vic­tor și i‑a zis că nici vorbă, nu se poate, doam­nele mi­ner sunt prinse până peste cap cu f***tul bu­hăi, treabă te­ri­bil de de­li­cată și im­por­tantă, pen­tru care sunt plătite de RMGC.

Au­zind una ca asta, mări Vic­tor Ponta se urni din pa­la­tele sale gu­ver­na­men­tale și merse hăpt până‑n mu­zeu mină, să dis­cute cu mi­ne­rul din tată‑n fiu. Ce-or fi vor­bit ei acolo e greu de știut, da’ știm si­gur că cră­i­șo­rul copy-paste-ului i‑a con­vins pe or­taci (așa le zice la mi­ne­rii de bine și de foarte bine) să vină la su­pra­față, câ­teva trepte mai sus, în fața bir­tu­lui. Au ie­șit toți cu lăm­pa­șele aprinse — nu se fă­cea să iasă alt­min­teri – trans­fi­gu­rați de emo­ția ne­go­ci­e­ri­lor și de cele câ­teva guri de țu­ică de Turț cu care s‑or fi cin­stit în ga­le­ri­ile mu­ze­u­lui minei.

Eu unul bă­nu­iesc că Vic­to­raș a avut și oa­rece in­te­rese per­so­nale în toată po­ves­tea asta. I‑o fi șop­tit Da­ci­ana că la mu­zeul mina Că­tă­lina e lo­cul cel mai cool ca să se lege ea cu lan­țuri când o pro­testa îm­po­triva pro­iec­tu­lui, iar mi­ne­rii ăia cu uni­forme noi-no­uțe pot să-și gă­sească altă ga­le­rie unde să se în­cuie când n‑o veni Vodă Căcă­rau să‑i vază.

Că am ui­tat să vă spui, cră­i­șo­rul Vic­to­raș pro­mise or­ta­ci­lor – așa se nu­mesc mi­ne­rii de bine și de foarte bine – că vine co­mi­sia par­la­men­tară acolo, în gura mu­ze­u­lui mi­nei, să pri­to­cească de­ci­zi­ile la lu­mina pură și ade­vă­rată a lăm­pa­șu­lui. Numa’ că Vodă Căcă­rău, alt­min­teri to­va­răș bun al cră­i­șo­ru­lui, se cam îm­po­trivi când auzi una ca asta și zise că Vic­to­raș n‑are de­cât să-și tri­mită dre­gă­tori de-ai lui din gu­vern, dară par­la­men­tul are să șadă nes­min­tit în ce­ta­tea de scaun. Tare mi‑e că are să fie tul­bu­rare mare la Ro­șia când s‑o vădi că Vic­to­raș a min­țit iarăși.

În­tors la Bu­cu­rești, cră­i­șo­rul Vic­tor sună la bu­ni­cuța Ion Ili­escu, pe care o știa ex­pertă într-ale mi­ne­ri­tu­lui, să‑i ceară sfa­tul. Bu­ni­cuța oftă, îl în­văță de bine, cum se minte și se adoarme po­po­rul cu meș­te­șu­gite vorbe, apoi în­cheie nos­tal­gic: măi dragă, cum trece vre­mea… ou sont les nei­ges d’anțărț? Nu mai e nici PSD-ul ce era cân­dva. Îna­inte ve­neau mi­ne­rii la noi, acuma tre­buie să mer­gem noi la ei!


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. daniel lupu

    Bravo!
    Stii, de cate ori apar la te­veu “pro­tes­ta­ta­rii” le­fe­gii RMGC, in pos­tura de “lo­cal­nic in­te­lept” (din tata‑n fiu), de “sin­di­ca­list”, de “mi­ner din tata‑n fiu in ga­le­ria mu­zeu” etc, sunt ui­mit de casti. Toate sunt nou no­ute. Si sa­lo­pe­tele bi­ne­in­te­les. Aici nu in­te­leg ame­ri­ca­nii, cum se ma­ni­pu­leaza in Ro­ma­nica. Bai frati ame­ri­cani, la noi cas­tile de mi­ner nu arata asa si sa­lo­pe­tele de mi­ner sunt jer­pe­lite. Sin­gu­rul care tre­buia sa aiba acel echi­pa­ment era “crai­so­rul Ponta”. Cei­lalti, daca erau mi­neri de sub­te­ran, nu de mu­zeu, ar fi tre­buit sa arate alt­fel. Aten­tie pe vi­i­tor, cand mai im­bra­cati ac­to­rii pen­tru fil­mari. Aten­tie la spe­ci­fi­cul lo­cal. Nu sun­tem in Ame­rica dragilor!

    • daniel lupu

      Si-ar mai fi ceva:
      Bai fra­ti­lor mi­neri de mu­zeu! Ce vreti voi sa de­mon­strati cu blo­ca­rea in sub­te­ran? Ca vreti sa lu­crati in sub­te­ran, ca asta stiti? Pai, aten­tie domni­lor ac­tori de film Ame­ri­can, cu casti si sa­lo­pete noi: RMGC ur­meaza sa faca o ex­ploa­tare de su­pra­fata, su­per­teh­no­lo­gi­zata. Va pri­ce­peti la asta? Sun­teti si­guri ca 400, sau cati vreti voi, din­tre lo­cal­nici (mi­neri din tata‑n fiu), vor fi po­tri­viti si se­lec­tio­nati pen­tru acest proiect?


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.