Oa­me­nii au o ten­dință na­tu­rală spre com­pe­ti­ție și asta nu e de mi­rare, na­tura — că­reia îi sun­tem fii – e con­stru­ită pe re­gula sim­plă a su­pre­ma­ției ce­lui mai pu­ter­nic, ce­lui mai in­te­li­gent, ce­lui mai adap­tat. Ori­unde ne în­tâl­nim se­me­nii tin­dem să in­trăm ime­diat într-un soi de com­pe­ti­ție cu ei: vrem să‑i do­mi­năm, să fim mai fru­moși, mai deș­tepți sau mai pu­ter­nici de­cât cei din jur. Poate că nici nu e rău, deși ten­dința asta de­vine no­civă când se su­pra­pune peste o lipsă de mo­ra­li­tate sau de edu­ca­ție în pri­vința com­por­ta­men­tu­lui so­cial. E ok să con­cu­răm, dar nu stri­vindu-ne opo­nen­ții, nu căl­când pe cadavre.

Și dacă în­țe­leg ne­voia de a ne mă­sura unii cu cei­lalți în sport, în alte ca­zuri nu prea pri­cep care ne e sco­pul. În ca­te­go­ria asta in­tră com­pe­ti­ți­ile de mân­cat, al că­ror rost nu‑l gă­sesc ori­cât de tare mi-aș sto­arce cre­ie­rii. Am vă­zut mai de­mult un con­curs de mân­cat ar­dei iuți și nu ori­care, ci va­ri­e­ta­tea chili, care sunt uci­gă­tor de pi­canți. Era cred o emi­siune pe Di­sco­very unde pre­zen­tau mai în­tâi con­cu­ren­ții, apoi în­tre­ce­rea pro­priu-zisă când res­pec­ti­vii în­fu­le­cau pe în­tre­cute ar­deii de foc. A căș­ti­gat unul care a re­u­șit să do­ve­dească vreo trei­zeci și ceva în cele două mi­nute ale con­cur­su­lui — avea o față ro­șie ca de rac, o pri­vire cvasi-dis­pe­rată, dar ri­dica mâi­nile în semn de vic­to­rie fe­ri­cită. Oare care o fi con­ti­nu­a­rea unui ast­fel de com­pe­ti­ții: vo­mită tot sau lasă ar­deii să‑i treacă prin mațe? Dacă îi vo­mită, cum re­zistă la a doua rundă de iu­țe­ală? Iar dacă îi di­geră, ce‑o fi la fun­dul lui când își vor fi în­che­iat traseul?

De cu­rând s‑a des­fă­șu­rat un ast­fel de con­curs și la Berca, cu oca­zia fes­ti­va­lu­lui anual al câr­na­ți­lor de Pleș­coi, doar că de data asta lu­cru­rile au luat o în­tor­să­tură tra­gică. Un neică dor­nic de în­tre­cere s‑a îne­cat cu ves­ti­ții câr­nă­ciori și a mu­rit su­fo­cat în ciuda efor­tu­ri­lor de a fi sal­vat. Care efor­turi, fie vorba în­tre noi, au fost mai mult un fel de agi­ta­ție în ju­rul lui, pen­tru că ni­meni nu pă­rea să știe ce tre­buie fă­cut. Și mi-am zis că poate ar tre­bui să fie in­ter­zise tâm­pe­ni­ile as­tea de con­cur­suri, pen­tru că pe­ri­co­lele sunt prea mari față de im­por­tanța câștigului.

Pe urmă zău dacă pri­cep care e ros­tul unei ast­fel de în­tre­ceri la un fes­ti­val de­di­cat câr­na­ți­lor. Ce se aș­teaptă or­ga­ni­za­to­rii, să se în­ghe­suie mai mulți cum­pă­ră­tori după ce asistă la con­cur­sul de în­fu­le­cat câr­nați con­tra cro­no­me­tru? Slabă spe­ranță. Iar dacă nu are un rost de pro­mo­vare, ce al­tul i‑ar pu­tea fi atri­buit? Pro­ba­bil doar acela de a oferi un mo­ment de circ, pen­tru amu­za­men­tul mul­ți­mii. Poftim amu­za­ment, a mu­rit un om, vă dis­trați bine?

Ca unul că­ruia îi place să gă­tească și, im­pli­cit, să mă­nânce, a în­fu­leca pros­tește în vi­teza cea mai mare mi se pare nu doar pe­ri­cu­los, ci și stu­pid. Dacă sunt bine fă­cuți, câr­na­ții de Pleș­coi sunt o de­li­ca­tesă pe care me­rită să o sa­vu­rezi în tihnă, ală­turi de un pa­har de vin sec și rece, nu să‑i arunci pe gât și să‑i în­ghiți ne­mes­te­cați. Nici mă­car cei câ­țiva lei sau câr­nați ofe­riți ca pre­miu nu me­rită ris­cul și nici plă­ce­rea gas­tro­no­mică ra­tată. Mai mult, mi se pare că ast­fel de con­cur­suri trans­mit un me­saj ero­nat des­pre mân­care, su­ge­rând că în­fu­le­ca­tul unei can­ti­tăți mari e ceea ce con­tează, nu ca­li­ta­tea hra­nei. Ori câr­na­ții de Pleș­coi, ca să mă re­fer la ca­zul con­cret, se la­udă toc­mai cu ca­li­ta­tea re­țe­tei de preparare.

Avem ne­voie de com­pe­ti­ție. Dar pen­tru ca o com­pe­ti­ție să aibă sens tre­buie să so­li­cite de la com­pe­ti­tori niște ca­li­tăți do­bân­dite prin muncă și ta­lent. Iar în­tre­ce­rea în sine tre­buie să fie o de­mon­stra­ție a aces­tor ca­li­tăți, inspirându‑i pe al­ții spre a fi mai buni. A fi ha­plea e de­parte de o ast­fel de definiție.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.