De fiecare dată când duc gunoiul mă gândesc că ar trebui să avem în micul nostru cartier un sistem de colectare selectivă a deșeurilor. Sunt îngrozit de cantitatea de plastic, hârtie și sticlă pe care le arunc la gunoi în fiecare săptămână si nu pot să nu mă gândesc câte resurse se consumă în fiecare clipă pentru producerea de noi ambalaje, în timp ce alea vechi ajung în gropi de gunoi. Măcar de s‑ar descompune, dar în afară de hârtie, celelalte nu sunt biodegradabile. Cică un român din mediul urban produce 350 kg de deșeuri pe an, iar dacă judec după proporția de resturi organize pe care o arunc eu, aș zice că jumătate sunt restur menajere și jumătate sunt materiale reciclabile. Deci 175 de kg de hârtie, sticlă, plastic și metal. Înmulțit cu 2 milioane de bucureșteni… e o valoare impresionantă, nu?
Citeam că România s‑a angajat ca până în 2020 să aducă rata de reciclare a deșeurilor menajere la 50%, dar nu văd nici un semn că asta s‑ar întâmpla. Recipientele de colectare selectivă sunt mai degrabă ceva inedit decât o obisnuință, iar coșurile de gunoi cu separatoare sunt majoritatea reduse la un singur mare compartiment în care plasticul, metalul și resturile organice stau laolaltă. Românul nu vede avantajele reciclării, pentru că e obișnuit să judece în termeni pragmatici: dacă nu primește un bonus pe loc, nu are sens să se obosească. Grija pentru mediul în care trăim e doar o fiță de‑a ecologiștilor.
Am căutat pe net să văd ce trebuie făcut ca să ai un astfel de sistem în cartier. Singurul lucru pe care l‑am găsit este că trebuie să mă adresez primăriei și să cer înființarea unui astfel de punct. Asta trebuie făcut? Dacă știți mai multe spuneți-mi și mie.
Între timp tocmai s‑a încheiat Săptămâna Europeană a Reducerii Deșeurilor. Ați auzit de ea? Mda, nici eu… Pentru că România nu participă.
![]() | European Week for Waste Reduction The European Week for Waste Reduction is an initiative aiming to promote the implementation of awareness-raising actions about sustainable resource and waste management during a single week. |
21:11
Nu dau lectii!
Locuiesc la bloc si, pentru ca avem un hol generos in locul unde este amplasat toboganul, am asezat acolo trei cutii mari de carton, am pus deasupra fiecareia o inscriptie (sticla; metal+plastic; hartie) si m‑am apucat constiincios de treaba acum circa 5 ani. Am sortat asa cum mi-am dorit sa o fac inca de acum peste 20 de ani, cand am vizitat prima data Elvetia si am vazut cum mi-as dori sa traiesc si eu. Am pliat frumos sticlele de plastic, am impaturit frumos hartia, am taiat cartoanele si cutiile in bucati mai mici, am scos capacele metalice de la sticle si le-am pus la un loc cu plasticul…treaba constiincioasa…ca‑n Elvetia 🙂 Rezultatul imediat: Am avut mari problem cu toti vecinii si mai ales cu femeia de serviciu. Nu intru in amanunte. Va las sa va imaginati. Mentionez doar ca ma trezeam cu toate mizeriile, moloz, carpe, resturi de mancare etc, aruncate de‑a valma in cutiile mele. Am pus afise cu explicatii si rugaminti civilizate. Rezultat zero, timp de mai bine de 3 ani. Incet, incet, nu am mai auzit comentarii rautacioase si, cel mai important, unul dintre cei 3 colocatari de pe palierul meu mi‑a cerut “permisiunea” sa sorteze si el gunoiul in cutiile mele.
Problema: Duc de 5 ani gunoiul sortat la acele conteinere speciale, cu masina proprie. Mai aproape sau mai departe de blocul meu, dupa cum mi‑e norocul sa le gasesc ticsite sau nu. Intr‑o zi un om al strazii “m‑a certat” ca arunc gunoiul sortat in tomberoanele respective si m‑a rugat sa i‑l dau lui, garantandu-mi ca cei ce golesc tomberoanele pun totul la gramada si duc la groapa de gunoi!? Nici acum nu sunt sigur ca nu‑i asa. Dar ma incapatanez sa continui pentru ca am castigat, in 5 ani, un adept printre vecini!
Intelegeti ce doriti!
0:11
Am observat și eu o anumită nervozitate printre români când se vorbește despre sortarea deșeurilor. Mulți văd în asta o obligație suplimentară, o corvoadă la care ar putea fi supuși și se revoltă.
Cât despre tine, ești foarte perseverent! N‑aș fi avut tăria de a continua în condițiile pe care le descrii.