Jurnaliștii de la Capital ne semnalează că motorina e doar cu patru cenți mai scumpă în Germania față de România, în timp ce salariul mediu al germanilor e de șapte ori mai mare decât al nostru. Nu mă îndoiesc că cifrele sunt corecte, deși sunt un pic mirat că salariul mediu în Germania e de 3500€ — mi se pare destul de mult. Și pe urmă ne explică cum e cu calculul accizei pe motorină și cursul valutar… o întreagă filozofie care, în opinia lor, explică de ce s‑a mărit prețul în România de la 1 ianuarie. Subliminal, cititorul rămâne cu ideea că așa se explică și diferența față de Germania. De aia la noi e prea scump față de salarii, că ne încarcă la accize.
Realitatea e că între prețul motorinei și salariul mediu pe economie nu e nici o legătură directă. Singurul lucru pe care putem miza este că producătorii de combustibil nu vor putea să mărească prețul motorinei peste limitele de la nivelul pieței europene. Deci soluția nu e să micșorăm prețul motorinei, ci să creștem salariul mediu pe economie. Adică să muncim productiv. Iar asta implică două aspecte: un guvern care creează condițiile și o populație care vrea să muncească mai eficient. Cu guvernul știm deja cum e, acolo nu prea avem mari speranțe de ajutor. Însă ce facem noi, cei care muncim?
Dacă stai pe o arteră importantă a unui oraș german o zi întreagă, vei observa că dimineața e un trafic intens, pentru că oamenii se duc la muncă. Apoi lucrurile se liniștesc și doar câteva mașini circulă prin oraș. Spre seară, când lumea se întoarce de la serviciu, traficul se întețește din nou prentru o vreme. Și după aceea din nou e liniște. Dacă faci același exercițiu în București, vei vedea că diferența dintre orele de vârf — aceleași ca în Germania — și restul zilei nu e prea mare. O mulțime de oameni se fâțâie de colo-colo cu mașinile, cât e ziua de lungă. Cine sunt ăștia? De ce nu sunt undeva la muncă? Nimeni nu știe. Dar un lucru e sigur: asta nu duce la eficiență, la creșterea salariului mediu, la creșterea PIB-ului. Și de aia e scumpă motorina.
În Germania, motorina e doar cu 4 cenţi mai scumpă decât la noi, la salarii de de 7 ori mai mari Deşi preţul carburanţilor nu este corelat cu veniturile, în sensul că preţul la pompă nu este stabilit de vreun cuantum al veniturilor populaţiei, nu putem trece cu vederea un amănunt interesant rezultat în ultimul raport al Oil Bulletin sau chiar în rapoartele publicate pe energy.eu. |
Lasă un comentariu