Pre­cum toată lu­mea, aș­tept și eu re­zul­ta­tele an­che­tei pri­vind ac­ci­den­tul avi­a­tic din Apu­seni ca să văd dacă onor gu­ver­nul Ro­mâ­niei e în stare să tragă niște con­clu­zii mă­car a pos­tri­ori, dacă a pri­ori nu e în ca­pa­bil. În­tre timp, ici și colo, mai apare câte o voce care mai ada­ugă câte o nu­anță la ima­gi­nea ge­ne­rală a de­grin­go­la­dei nu­mită ad­mi­nis­tra­ție pu­blică. Cea mai re­centă e una din Cluj, care cere nici mai mult, nici mai pu­țin de­cât de­mi­sia lui Raed Arafat.

Acuma să nu cre­deți că eu îl con­si­der sa­cro­sant pe dom­nul Ara­fat. Am in­for­ma­ții des­tul de cre­di­bile că domnia sa nu e chiar un sfânt mai ales când vine vorba de mo­dul cum a con­struit și a con­dus sis­te­mul SMURD — de pildă ni­meni nu prea vor­bește des­pre in­te­li­gența fi­nan­ci­ară cu care a re­u­șit să evite sis­te­mul de li­ci­ta­ții pu­blice prin in­ter­me­diul unei fun­da­ții: SMURD pri­mește do­tă­rile de la fun­da­ție, iar fun­da­ția face achi­zi­ții di­recte, ne­fi­ind obli­gată să facă li­ci­ta­ții trans­pa­rente. Dar in­di­fe­rent cum a con­struit sis­te­mul ăsta două lu­cruri mi se par sem­ni­fi­ca­tive: că el per­so­nal nu pare să se fi că­pă­tuit în de­tri­men­tul SMURD și că SMURD func­țio­nează mult mai bine de­cât sis­te­mul de am­bu­lanțe care l‑a precedat.

Ar­gu­men­tul pen­tru de­mi­sia lui Ara­fat este nă­u­ci­tor: am­bu­lan­țele pe care le de­ține ISU Cluj nu pot să urce pe munte. Mie unul nu prea mi‑e clar ce e aia nu urcă pe munte. Adică nu pot urca dru­muri în rampă? Cu si­gu­ranță, pot. Nu pot func­ționa off-road? Pro­ba­bil nu. Este re­zo­na­bil să avem am­bu­lanțe off-road? Nu sunt mai utile mij­loa­cele ae­riene de tip eli­cop­ter în ast­fel de ca­zuri? Deci ce anume se acuză ca dis­func­țio­na­li­tate: fap­tul că în fața unui ac­ci­dent avi­a­tic, care s‑a pro­dus pe vreme ne­fa­vo­ra­bilă zbo­ru­lui, nu am avut niște am­bu­lanțe care să urce prin munți și văi și să‑i sal­veze pe ră­niți? A fost asta prin­ci­pala pro­blemă sau in­ca­pa­ci­ta­tea de a se de­ter­mina ra­pid lo­cul ac­ci­den­tu­lui? Care e pro­ba­bi­li­ta­tea unui ac­ci­dent avi­a­tic în con­di­ții ne­fa­vo­ra­bile de zbor față de pro­ba­bi­li­ta­tea unor ac­ci­dente ru­ti­ere pen­tru care am­bu­lan­țele ISU sunt foarte bine echipate?

Și, în fi­nal, încă o în­tre­bare: o fi bine să de­mo­lăm tot îna­inte de a ana­liza rațional?


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.