Harababuromânia

Când vor să descrie o harababură gen­er­ală, românii folos­esc expre­sia "nu știe stânga ce face dreapta". Se pare că pe prin­cip­iul ăsta funcționează azi și USL, pen­tru că stânga și dreapta — pre­supunând că PSD și PNL încă se mai pretind reprezen­tante ale unor teorii politice — se mișcă haotic și se plez­nesc rec­i­proc. Antonescu și Ponta își servesc din nou replici ustură­toare, demon­strând cât de fragil este fun­da­men­tul pe care stă azi guvernarea României.

Stânga este în mod cert mai orga­ni­zată. Noua alianță numită USD este o declar­ație explic­ită de forță și coez­i­une făcută de pesediști, care anunță pub­lic că au capac­i­tatea de a guverna sin­guri și de a‑și adjudeca și guver­nul și preșe­denția. Numele este ales foarte bine, păstrând rezo­nanța alianței care a câști­gat alegerile în 2012, clamând con­ti­nu­i­tatea pro­gra­mu­lui eco­nomic. Au ter­mi­nat de demon­tat PPDD, mutându‑i par­la­men­tarii în satelitul numit UNPR, iar PC a sărit bucuros în barca social-democrată care promite să‑l apere pe Varan de justiție. Ponta și Oprescu sunt can­di­dați cu șanse mari la preșe­denție.

Dreapta se fărămițează tot mai mult. PDL pierde oameni care migrează la noul PMP. PNL-ul va scădea put­er­nic în opți­uni după ce va părăsi USL. Forța Civică și Noua Românie sunt aproape pierite. Nu există nici un can­di­dat serios pen­tru Cotroceni. Antonescu e un fan­faron gol de conținut politic, Pre­doiu e nimeni. Sin­gu­rul care ar avea șanse să colecteze voturi ar fi, după păr­erea mea, Johan­nis. Dar nimeni nu‑l va pro­mova.

Din­colo de toate astea mă scoate din minți relaxarea cu care lid­erii politicii românești vorbesc despre viitorul președ­inte: îl punem pe Oprescu, ba nu pe Antonescu, poate can­didează chiar Ponta. Voința elec­torat­u­lui deja nu mai con­tează, turma de votanți se va prezenta la urne ca să exe­cute ce li se indică. E ca și cum decizia s‑ar lua între ei, iar restul țării nu are de făcut decât să se alin­ieze dis­ci­plinat la secți­ile de votare.

Și mă tem că alegerile europar­la­mentare vor fi un galop de sănă­tate pen­tru PSD consolidându-le poz­iția de baroni absoluți ai haraburii numite Româ­nia.


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu