Am să recunosc din capul locului că nu sunt un practicant al posturilor creștine, nu pentru că n‑aș putea să rezist o vreme doar cu legume, ci mai degrabă pentru că nu le găsesc o semnificație îndeajunsă ca să le apreciez. Am auzit adesea spunându-se că rostul lor vine chiar din timpuri precreștine, fiind un fel de purificare periodică a organismului înaintea și după perioadele în care alimentația era preponderent bazată pe carne. E lesne de înțeles că, până să inventeze metode sofisticate de conservare a fructelor și legumelor, oamenii au trăit iarna mai degrabă din carnea vânatului. O cură de verdețuri după câteva luni de carne friptă era cu siguranță binevenită.
Astăzi rosturile acestea au dispărut, putem mânca echilibrat în orice perioadă a anului, așa încât argumentele acestea nu-și mai au sens. Sunt destui aceia care postesc pentru a‑și impune un fel de dietă forțată cu scopul de a slăbi — rareori am văzut rezultate concrete ale unei astfel de inițiative. Negăsind nici un înțeles rezonabil al obiceiului, m‑am considerat îndreptățit să‑l ignor.
Dar uite că mai e o perspectivă asupra acestei cerințe impuse creștinului la care nu m‑am gândit niciodată. Postul este un regim alimentar care nu necesită foarte multe resurse, fiind accesibil chiar și celor mai săraci. În partea asta de lume, evul mediu a fost caracterizat de ortodoxie creștină și vasalitate înrobitoare față de boier, căruia țăranul îi era dator cu biruri în bani și produse. Lesne de înțeles că atâta timp cât se afla în post, țăranul uita mai ușor de produsele pentru care muncise dar le oferise stăpânului locului — oricum nu s‑ar fi putut atinge de ele dacă nu vroia să ardă în focul iadului.
Adunând posturile mari cu cele mai mici, socotind miercurile și vinerile, cred că ajungem la mai mult de jumătate dintr-un an în care dieta țăranului era mai degrabă ștevie și urzici cu mămăligă. Clerul contribuia — conștient și organizat — la impunerea unui mod de viață care să încurajeze modestia traiului, favorizând colectarea valorii către pătura conducătoare. Încă o posibilă dovadă că biserica nu e chiar așa de evlavioasă precum ar vrea să pară.
![]() | Păresimi şi Cîşlegi Ţăranul român mănîncă destul de prost, după cum v‑am mai povestit prin paginile acestei reviste. Trebuie menţionat însă că acest regim al precarităţii se asociază multelor posturi de peste an, cînd românii, creştini ortodocşi, urmează o dietă sărăcăcioasă şi severă. |
Lasă un comentariu