Îmi place să cânt la chi­tară. Mi se pare că viața unui om este mult mai bo­gată atunci când mu­zica vine și di­nă­un­trul său, chiar dacă nu în for­mele per­fecte ale ma­ri­lor ar­tiști. Și mă gân­desc une­ori că aș fi ajuns mult mai de­parte în do­bân­di­rea unei oa­re­cari mă­ies­trii dacă atunci când am în­ce­put să în­văț aș fi avut la dis­po­zi­ție ta­bu­la­tu­rile pe care le pot stu­dia acum. N‑a pier­dut ome­ni­rea un alt doi­lea Clap­ton, dar pen­tru sa­tis­fac­ția mea per­so­nală și a câ­torva oa­meni care (sper!) apre­ciază efor­tu­rile mele pse­udo-ar­tis­tice ar fi fost cu si­gu­ranță mai bine.

Nu‑i târ­ziu nici acum, mă stră­dui să în­văț ceea ce n‑am în­vă­țat în anii care au tre­cut, dar pier­de­rea va rămâne în­tot­dea­una, pen­tru că tim­pul nu‑l mai pot re­cu­pera. Re­flec­tam la acest lu­cru într-una din zile, un pic ne­că­jit că nu-mi ie­șea un pi­c­king mai pre­ten­țios și mă gân­deam că nu doar în pri­vința chi­tă­rii e ade­vă­rat acest lu­cru. Sunt atâ­tea alte lu­cruri și in­for­ma­ții care se află în ju­rul nos­tru și n‑avem răb­da­rea, pri­ce­pe­rea sau do­rința de a le afla. Nea­flând, nu știm. Nești­ind, nu re­flec­tăm. Ne­re­flec­tând, nu progresăm.

Ro­mâ­nia ru­rală e poate un exem­plu mai vast în pri­vința asta. Se­cole în­tregi de obidă și sa­cri­fi­cii au clă­dit o cre­dință ne­stră­mu­tată că ni­mic nu se poate clădi te­me­i­nic, ni­mic nu are rost să du­reze. Și când în sfâr­șit, pe la în­ce­pu­tul se­co­lu­lui XX, se ză­rea o um­bră de spe­ranță peste sa­tul ro­mâ­nesc, au ve­nit răz­bo­a­iele care au ri­si­pit lume și trudă și apoi co­mu­nis­mul care a zdrobit‑o de­fi­ni­tiv, răs­tur­nând va­lo­rile. Unde ar fi fost sa­tul ro­mâ­nesc azi fără pe­ri­oada co­mu­nistă? Unde ar fi fost Ro­mâ­nia? Ni­meni nu știe să spună. Ceva mă face să cred că ima­gi­nea ță­ra­nu­lui care bea la crâșmă în timp ce ar­mata îi ri­dică un dig de apă­rare ca să‑i sal­veze casa de pa­iantă ri­di­cată fără au­to­ri­za­ție chiar în lunca râu­lui are mare le­gă­tură cu această în­de­lun­gată lipsă de ac­ces la civilizație.

Am vă­zut două scurte do­cu­men­tare des­pre să­ră­cie. Oa­meni din El­ve­ția și din Bu­r­kina Faso răs­pun­deau la în­tre­ba­rea ce este să­ră­cia. Pri­mii spu­neau că să­rac ești atunci când n‑ai ce mânca, n‑ai un ada­post sau nu ești iu­bit, dar asta nu li se prea în­tâm­plă lor, e mai mult ceva te­o­re­tic și pro­ba­bil că aceia care sunt să­raci cu ade­vă­rat — prin alte părți ale lu­mii — sunt așa și din vina lor. Cei din Africa pri­veau lu­cru­rile com­plet di­fe­rit — să­ră­cia pen­tru ei era o stare de fapt, un fel de des­tin că­ruia nu i se pu­teau sus­trage, o con­di­ție per­ma­nentă care ii su­pune la o formă aproape in­se­si­za­bilă de scla­vie. Pen­tru că un om să­rac — spu­nea un lo­cu­i­tor din Bu­r­kina Faso — nu poate fi liber.

Și m‑am gân­dit, mu­ta­tis mu­tan­dis, din nou la ță­ra­nul ro­mân. Nu foa­me­tea afri­cană e cea care îl ma­cină, dar sta­rea de nești­ință și con­ti­nua min­ciună că­reia i‑a fost lă­sat pradă sunt în egală mă­sură o formă de să­ră­cie se­veră. În ab­sența lu­mi­nii cu­noaș­te­rii, ba­dea Ioan nu poate fi cu ade­vă­rat li­ber. E doar un om care de se­cole în­cepe fi­e­care zi con­tem­plând în­frân­ge­rile de ieri și o în­cheie spe­rând în vic­to­ri­ile de mâine. Nu e de mi­rare că a obo­sit, și‑a pier­dut nă­dej­dea și nu mai face nici mă­car efor­tul de a spera.

Noi, ur­ba­nii ci­vi­li­zați și in­for­mați, ui­tăm că din această să­ră­cie dez­a­mă­gită ni se ză­mi­slește o dată la câ­țiva ani soarta ca po­por și ca țară. Și că, până când nu îl vom eli­bera pe ba­dea Ion din min­ciună și nești­ință, nu vom pu­tea fi nici noi cu ade­vă­rat liberi.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.