Bu­cu­reștiul este un oraș în­de­a­juns de mare ca să poți găsi înă­un­trul său cinci­zeci de exem­ple pen­tru orice. Și când zic orice mă gân­desc la lu­cru­rile pe care de obi­cei te aș­tepți să le gă­sești într-un oraș eu­ro­pean al se­co­lu­lui XXI. Există însă oa­meni de bine care se gân­desc mai de­parte, la vi­i­tor, stră­du­indu-se să ada­uge ora­șu­lui o notă de ori­gi­na­li­tate. Până nu de­mult bu­cu­reș­te­nii s‑au tot mi­nu­nat de mă­slina în­fiptă în băț (sau țeapa și car­to­ful, cum mai este bo­te­zată) din fața bi­se­ri­cii Kret­zu­lescu, un mo­nu­ment bi­zar care e me­nit să ne amin­tească de eroii re­vo­lu­ției din ’89. Ni­meni n‑a re­u­șit să facă o le­gă­tură în­tre ciu­data sculp­tură și eve­ni­men­tele de atunci.

To­tuși măslina‑n sco­bi­toare e ni­mic pe lângă con­tri­bu­ți­ile al­tor edili ai sec­toa­re­lor ca­pi­ta­lei. Domnii Pie­done și Ne­go­iță se în­trec unul pe ce­lă­lalt în a crea ast­fel de in­e­dite puncte de atrac­ție. Pri­mul a re­u­șit să re­a­li­zeze “spa­țiul verde cu de toate”, aglo­me­rări kit­sch-oase de plante și imi­ta­ții de plas­tic ale unor pie­tre, toate în­ghe­su­ite unele în al­tele, din mij­lo­cul că­rora ră­sare câte o fi­gu­rină ani­mală po­tri­vită pre­cum nuca‑n pe­rete. Iată de pildă ur­sul și dinozarului:

Să nu ui­tăm și con­tri­bu­ția unică a dom­nu­lui Pie­done la di­ver­si­fi­ca­rea flo­rei autoh­tone prin in­tro­du­ce­rea in­spi­rată a unor pal­mi­eri jigăriți:

sau splen­di­dele ani­male pla­sate în pe­i­saje montane re­a­li­zate din plas­tic temeinic:

Dar dom­nul Pie­done are con­cu­rență se­ri­oasă. Vine din urmă pu­ter­nic dom­nul Ne­go­iță care a de­bu­tat ful­mi­nant cu niște splen­dide per­gole multicolore:

A con­ti­nuat apoi in­spi­rat cu apa­ra­tele de fi­t­ness roșu-auriu:

Și a fi­na­li­zat mag­ni­fic cu o ca­po­do­peră unică, uni­cor­nul cu puță:

Abia acum pu­tem spune cu în­drep­tă­țire că avem în Bu­cu­rești mă­car câte un exem­plu din orice: pros­tie, ne­sim­țire, prost-gust, kit­sch, ri­si­pi­rea ba­nu­lui public…


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Georgiana Cobzaru

    😀


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.