Radioasasinarea

Am un radio în bucătărie care merge aproape non-stop. Ne-am obiș­nuit să‑l lăsăm por­nit, să se audă muz­ică, știri. Și cum nu stau toată ziua să selectez un post, e fixat pe ăla care se prinde mai bine și ni se pare mai rezon­abil. Adică pe Europa FM. Dar tre­buie să recunosc că oamenii ăștia ne-au căpiat cu piesa aia a celor de la Magic, "Rude". O difuzează de cin­cizeci de ori pe zi, până la exas­per­are și când crezi că le‑a ajuns și lor o mai difuzează de câteva ori. Mai am puțin și mă duc în fața sedi­u­lui lor să protestez.

Bine, o să ziceți că aș putea schimba pos­tul. Așa e, aș putea. Ba mai mult, chiar am făcut‑o. Doar ca să con­stat că dau de alte piese obsesive, difuzate în ace­lași mod exas­per­ant. Deci nu faci nici o brânză. Pen­tru că — încep să înțe­leg mecan­is­mul — fiecare post de radio are niște înțelegeri cu niște case de dis­curi (sau cum naiba s‑or mai chema acum) și se obligă să le pro­moveze artiștii. Și uite așa asculți Rude al lui Magic până vom­iți, Apa Loredanei până îți vine să urli și, mai nou, Veta lui Ște­fan Bănică până îți vine să-ți arunci chi­u­veta. Dar dacă tot vor­bim de Rude, hai să‑i facem și o mică anal­iză pe text. Că am ajuns să‑l știu pe de rost.

Care va să zică un indi­vid se scoală sâm­bătă dimineață și-și pune cos­tu­mul ăl bun, ca să se ducă la ta'su lu' gagică-sa și s‑o ceară de nev­astă. Din prima se văd două greșeli majore: nu te duci sâm­bătă dimineața să ai o dis­cuție serioasă (i) și nu te prez­inți sâm­bătă la prima oră îmbră­cat nemțește dacă nu vrei să pari un looser care poartă cos­tum pen­tru că e nesigur și com­plexat de imag­inea lui per­son­ală (ii).

Mai departe tac'su gagicii îi deschide ușa. Imaginați-vă deci pe cioflingar la ușa omu­lui și auz­iți ce‑i iese pe gură: can I have your daugh­ter for the rest of my life? Păi hai să raționăm logic — omul s‑a trezit din somn, e sâm­bătă dimineață, are un week­end întreg în față ca să se relax­eze, deschide ușa și se trezește cu un neter­mi­nat îmbră­cat în cos­tum care între­abă dacă i‑o dă pe fii-sa în folos­ință exclu­sivă, de parcă fata lui ar fi un obiect pe care poți să‑l deții în pro­pri­etate. Nu i‑ați atinge vreo două peste bot măgaru­lui?

Dar moco­fanul nu se oprește aici și con­tinuă: zi-mi că mi‑o dai, pen­tru că tre­buie musai să știu. Va să zică nu numai că apare nea­nunțat și habar n‑are să pună prob­lema, dar îți mai sucește și mâna la spate că e musai să faci pofta lui coate-goale. Omul nos­tru, adică tatăl, are reacția firească: nu. Și când zici că tre­aba a intrat pe făgașul firesc, cioflingarul recidi­vează — cică ești necio­plit dacă îl refuzi, că e și el om. Păi și auro­lacul din colț e tot om, da' nu-ți măriți fata cu el, nu?

Finalul e apo­teoza nes­imțirii. Indi­vidul zice că el o ia de nev­astă pe fată any­way, că fug în lume și că nimeni nu poate face nimic să‑i oprească. Adică cioflingarul recunoaște că a venit să ceară apro­barea lui tac'su de formă, că oricum n‑avea de gând să‑i respecte opinia. Nu știu cum vedeți voi tre­aba, da' eu să fi fost în locul dom­nu­lui cu fata îi dădeam moco­fan­u­lui și o mamă de bătaie ca să învețe să se poarte. Și poate așa nu mai com­punea melo­dia asta cu care mă asasinează ăștia de la radio.


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu