Probabil că vă aduceți aminte scandalul din primăvară, de la Opera București, când Johan Kobborg — balerin danez cu renume internațional, director artistic al instituției și un promotor al multor înnoiri aduse repertoriului și calității spectacolelor — a fost retrogradat de către conducerea Operei pe motiv că titulatura de director artistic nu există în organigramă. A ieșit un întreg scandal, cu demisia lui Kobborg, apoi intervenția ministrului culturii, o aparentă împăcare, urmată de răzmerița unei părți a angajaților Operei (se pare că exact ăia care ar cam trebui să se retragă din cauza vârstei), care i‑au interzis accesul lui Kobborg în Operă și l‑au determinat să plece definitiv. Pe fondul recent încheiatei campanii electorale, povestea asta se potrivește perfect cu tema “străinilor care ne distrug țara”.
Victoria românașilor noștri dragi la Opera București a fost totală. Chiar și ministrul Vlad Alexandrescu a plătit cu funcția sa implicarea în acest scandal. Au trecut aproape șase luni de atunci, timp destul ca artiștii neaoși carpatini să ne arate adevărata lor valoare, umbrită pe nedrept de “nenorocitul de danez”. Unde suntem azi? Eu nu sunt consumator de operă și nu știu să vă spun, dar o prietenă este un spectator avizat. Iată ce constată ea, azi.
Mergeam des la operă înainte de scandalul cu “danezul”. Am luat o pauză, dezamăgită de izul de mahala pe care îl emana conflictul și am așteptat să se liniștească lucrurile. Între timp m‑am dus la opera și balet prin țară și am avut surprize plăcute. Aseară am avut proasta inspirație de a reveni la Opera Națională București. Nici nu știu cu ce să încep…
Biletele mai scumpe, site-ul mai prost, cu multe secțiuni nefuncționale. Ora spectacolului s‑a schimbat, acum e 18:30 — practic imposibil de ajuns la timp, dacă nu pleci de la prânz! În prima parte a spectacolului, sala a fost pe jumătate goală. Parcarea e un dezastru, se lucrează într‑o zonă unde se putea parca înainte și practic locurile s‑au înjumătățit. Nu există indicatoare, așa că te descurci cum poți, iar la plecare afli singur că trebuie să ieși pe unde ai intrat, adică în sensul invers așteptărilor tale și ale celorlalți șoferi. S‑a produs, evident o busculadă, cu mașini care încercau să meargă toate pe aceeași alee îngustă, în sensuri diferite.
În hol, în plus față de obișnuitele plasatoare, niște hostess‑e înalte, slabe și cam urâțele, cu rochii negre lungi care le erau unora cam lărguțe și care, sincer, nu m‑am prins ce rol aveau. Că nu făceau nimic. Nici măcar nu zâmbeau. Barurile, și cel de la etaj, și cel de jos, arată sinistru, cu rafturi goale pe care sunt înșirate mici aranjamente de pahare — parcă m‑am trezit brusc în urmă cu vreo 30 de ani, pe vremea lui Ceaușescu! În schimb, pe tejghea tronează baxuri nedesfăcute de apă și băuturi răcoritoare. Iar cei care servesc… sunt o poezie. Nu prea le ies calculele în minte, așa că fiecare operațiune de încasare e amuzantă. Vestea bună e ca aici prețurile sunt mai mici ca în trecut. Nu că ar conta asta.
Dar cel mai dezamăgitor a fost spectacolul. Am jurat ca nu mai merg la premieră la Opera Națională București! Decorul pare o improvizație ieftină, pe care cred că cineva s‑a gândit să o completeze cu fum artificial. Așa că au băgat la fum în prima parte, de la un moment dat nu se mai vedea absolut nimic din ce se întâmplă pe scenă, iar spectatorii de la parter au început să tușească.
După vreo două încercări de-astea nereușite de a stăpâni mașina de fum, cred că s‑au lăsat păgubași și au renunțat.
Cat despre balerini… o, Doamne! În afară de împiedicat pe scenă și căzut, le-au făcut pe toate.
Nu reușeau să se sincronizeze neam, pe alocuri era clar că au uitat sau greșit coregrafia, le cădeau piese din costume… Apogeul a fost cu cei 6 soldăței cărora le cădeau trigoanele și care erau așa de defazați încât nu știai dacă să iți fie milă de ei sau să râzi. Până la urmă am râs cu lacrimi, deși sigur nu asta era intenția spectacolului! Chiar și soliștii păreau să aibă dificultăți ori de câte ori trebuia sa se sincronizeze. Parcă era, hai, nu prima, dar maximum a treia repetiție pe care o făceau împreună. Oricum, prima cu costume!
Atmosfera spaniolă pe care o așteptam, dată fiind tema spectacolului (El Amor Brujo / El Sombrero de Tres Picos, de Manuel de Falla), nu am reușit s‑o regăsesc decât parțial în muzică, pentru că în rest nimic nu a fost in stare să o transmită. Am avut senzația pe care mi‑o dau patinatorii chinezi sau japonezi care se chinuie foarte tare să interpreteze melodii occidentale din care nu înțeleg și nu simt nimic.
Am rămas cu un gust amar, cu o impresie de serbare de Crăciun organizată de un ansamblu de amatori, sau, în cel mai bun caz, de liceul de balet. Bine că l‑au dat afară pe “nenorocitul de danez”!
Nu știu cum naiba se face ca pe vremea lui n‑am asistat la astfel de fiasco-uri. Cred că o vreme o să merg la mall, la înregistrările de la MET. Măcar acolo nu am probleme cu parcarea și nici nu risc să mă sufoc cu fum artificial!
9:12
Nu ne vindem tara! “Mandrii” ca suntem romani! Ce, daca suntem prosti? Facem fata cu cinste natiei!